Kalácsot sütni még mindig a legjobb dolog a világon, csak jó recept kell hozzá, meg az utasítások pontos betartása. Idén ugye ön is megpróbálja?

Tavaly húsvétkor lépésről lépésre bemutattuk, hogyan kell elkészíteni az egyszerű fonott kalácsot. Akkor rengeteg pozitív visszajelzés érkezett: sok olvasónk készítette el a recept alapján élete első húsvéti kalácsát, olyanok is, akik azelőtt még sosem sütöttek ilyesmit. Legyen bátor: szerezzen magának örömöt, a sikerélmény garantált, sőt a család is lelkesedni fog!

Rózsakalács szilvalekvárralForrás: Ács Bori

Mivel az alap már simán megy, idén tavasszal szintet lépünk. Fogjuk a tavaly jól betanult kalácstésztát, és kicsit csavarunk rajta, rögtön négyféleképpen.  Sósan, édesen, színesen, és nagyon szépen készítjük el a kalácsokat. Nem kell félni, mindegyik technika egyszerű, néhány mozdulatból áll. Nem szükséges hozzá sem extra ügyesség, sem különleges eszközök.

A töltelékekről

Az egyes formák leírásakor azt a tölteléket írtam a receptbe, amivel az adott kalács éppen készült, de mindenki variálhat, azzal töltheti, amivel jólesik! Ha a kalácsot sósan tervezik elkészíteni, módosítsanak a tészta só-cukor arányain. A cukrot vegyék vissza egy evőkanálnyira, sót pedig egy teáskanálnyira növeljék.

Harmonika kalács

A harmonika vagy legyezőkalács nemcsak azért csodálatos, mert mulatságosan néz ki, hanem mert a rétegek között annyira finoman oszlik el a töltelék, hogy kóstolóink azt mondták: az egész kalács olyan, mint a kakaós csiga közepe.  Abban pedig talán egyetérthetünk, hogy a kakaós csiga közepe a legjobb dolgok egyike a világon.

Harmonika formájú kalácsForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy adag kalácstészta
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl szilvalekvár
  • keserű kakaópor
  • porcukor

Ehhez a kalácshoz hosszú, szögletes sütőformára van szükség. Ha a hosszabb fajtájú van kéznél, lehet egyben készíteni az egészet, ha viszont kisebb a formánk, érdemes két adagban formázni. A már megkelt kalácstésztát téglalap formájúra, körülbelül 3 milliméteres vastagságúra nyújtom.

A vajat megolvasztom – éppen csak annyira, hogy puha legyen, de ne folyjon. Belekeverem a szilvalekvárt.  Megkenem a vajjal a tésztát úgy, hogy mindenhová jusson. Megszórom a kakaóporral úgy, hogy mindent bevonjon, majd a porcukorral is.

Hosszában felvágomForrás: Ács Bori

Vízszintesen körülbelül öt centi széles csíkokra vágom a téglalapot. A csíkokat egymásra fektetem úgy, hogy mindig a megkent felület találkozzon a simával.

A lapokat egymásra fektetemForrás: Ács Bori

Az így kapott oszlopot keresztben is ötcentis darabokra vágom.

Oszlopokra osztomForrás: Ács Bori

A sütőformát kibélelem sütőpapírral, és a rövid végére állítom. Egymásra fektetem a kis tésztaoszlopokat.

A formába rakosgatom a lapokatForrás: Ács Bori

Letakarva kelesztem körülbelül 45 percig.

Az egész olyan, mint a kakaós csiga belsejeForrás: Ács Bori

180 fokosra előmelegített sütőbe teszem, forró vizes edényt teszek a sütő aljába, és körülbelül 40 perc alatt megsütöm.

Rózsakalács

Míg az előző inkább mulatságos, ez a kalács egy szép, nőies darab. Ugyanazzal a módszerrel készül, mint a már tavaly bemutatott kifordított kalács. Annyi a különbség, hogy itt egymás köré rendezzük a kifordított csíkokat, így, amikor a kalács megkel, rózsa formájú lesz.  A töltelék itt a szirmok közé rétegződik majd.

Alapanyagok:

A megkelt tésztát két részre osztom. Vékony téglalappá nyújtom, egyenletesen megkenem a lekvárral.

Tekerem, mint a bejglitForrás: Ács Bori

Feltekerem, majd a tekercset hosszában, egy nagy, éles késsel kettévágom.

Hosszában, határozottan vágom végigForrás: Ács Bori

Egy tortaformát vagy más, magas falú, kerek formát kibélelek sütőpapírral. A tekercs egyik felét csigaszerűen feltekerem, és a forma közepére helyezem. A tekercs másik felét köré csavarom. Ugyanígy járok el a maradék tésztával.

Virág formába rendezemForrás: Ács Bori

Letakarva állni hagyom körülbelül 40 percig. 180 fokosra előmelegített sütőbe teszem, a sütő aljába egy forró vizes edényt helyezek.

Finom isForrás: Ács Bori

Körülbelül 45 percig sütöm.

Napraforgó kalács pestóval

Ebben a kalácsban sem kizárólag az a jó, hogy szépen mutat. Amikor vendégek jönnek, és kirakjuk ezt a kalácsot, a napraforgó szirmaiból mindenki téphet magának, még szeletelni sem kell.

A kalács lehet sós isForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

A tésztát két egyenlő részre osztom. Az egyiket 2 milliméteres körré nyújtom, és egy sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetem. Megkenem a pestóval.

Pestóval kentem, de mással is lehetForrás: Ács Bori

A tészta másik felét igyekszem ugyanakkora körré nyújtani, mint amekkora az első volt.
A pestóval megkent tésztalapra fektetem.  Fogok egy poharat, és belenyomom a tészta közepébe úgy, hogy csak nyomot hagyjon, de ne szakítsa be a tésztát.

A pizzavágó a legjobb eszköz ehhez a lépéshezForrás: Ács Bori

Egy pizzavágóval ujjnyi vastag szeleteket vágok a körből kiindulva. A szeletek végét egyenként megfogom, és csavarok rajta egyet.

Készen vannak a szirmokForrás: Ács Bori

Fél órát hagyom az egészet kelni. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokosra. Ha letelt a kelési idő, lekenem egy felvert tojással a kalácsot, és a sütőbe teszem.

Csak tépni kellForrás: Ács Bori

Körülbelül fél-háromnegyed óra alatt fog aranyszínűre sülni.

Buborékos kalács

Buborékos, mert olyan, mintha kis buborékokat készítenénk a tésztából és ezeket pakolnánk egymásra. A kis tésztagolyók ráadásul töltve vannak, így amikor a kalácsot szeleteljük, mókás foltokban bukkan elő a töltelék. Aki igazán nagy durranást akar, kétféle töltelékkel is készítheti a kalácsot, így színes is lesz, nem csak foltos.

MákbuborékokForrás: Ács Bori

Ehhez most csak mákos tölteléket készítettem, de simán lehetett volna mákos-diós. A diós töltelék ugyanúgy készül, mint a mákos, csak kevesebb, feleannyi cukor kell bele.  Ha kétféle tölteléket használnak, felezzék a mennyiségeket.

Alapanyagok:

A töltelékhez:

  • 70 gramm darált mák
  • 50 gramm cukor
  • 50 gramm liszt
  • 1 dl narancslé
  • 100 gramm baracklekvár

A töltelékhez az alapanyagokat egyszerűen elkeverem. A kalácstésztát 8 darab, egyenlő méretű golyóra osztom.

Elég, ha körülbelül egyenlőek a gombócokForrás: Ács Bori

A golyókat egyenként kilapítom, a közepére teszek egy kiskanálnyi tölteléket.

Így töltöm a buborékokatForrás: Ács Bori

A széleit összecsipkedem, gombócot formázok belőle. Így teszek mind a nyolc darab tésztával. Egy sütőpapírral bélelt formába sorakoztatom a mindet.

Majd keléskor összeérnekForrás: Ács Bori

Letakarva hagyom háromnegyed órát kelni. A kelési idő vége felé előmelegítem a sütőt 180 fokosra. A megkelt kalács tetejét lekenem egy felvert tojással.

Vicces kalácsForrás: Ács Bori

Körülbelül 40 perc alatt aranybarnára sütöm.