Kalácsot sütni még mindig a legjobb dolog a világon, csak jó recept kell hozzá, meg az utasítások pontos betartása. Idén ugye ön is megpróbálja?
Tavaly húsvétkor lépésről lépésre bemutattuk, hogyan kell elkészíteni az egyszerű fonott kalácsot. Akkor rengeteg pozitív visszajelzés érkezett: sok olvasónk készítette el a recept alapján élete első húsvéti kalácsát, olyanok is, akik azelőtt még sosem sütöttek ilyesmit. Legyen bátor: szerezzen magának örömöt, a sikerélmény garantált, sőt a család is lelkesedni fog!

Mivel az alap már simán megy, idén tavasszal szintet lépünk. Fogjuk a tavaly jól betanult kalácstésztát, és kicsit csavarunk rajta, rögtön négyféleképpen. Sósan, édesen, színesen, és nagyon szépen készítjük el a kalácsokat. Nem kell félni, mindegyik technika egyszerű, néhány mozdulatból áll. Nem szükséges hozzá sem extra ügyesség, sem különleges eszközök.
A töltelékekről
Az egyes formák leírásakor azt a tölteléket írtam a receptbe, amivel az adott kalács éppen készült, de mindenki variálhat, azzal töltheti, amivel jólesik! Ha a kalácsot sósan tervezik elkészíteni, módosítsanak a tészta só-cukor arányain. A cukrot vegyék vissza egy evőkanálnyira, sót pedig egy teáskanálnyira növeljék.
Harmonika kalács
A harmonika vagy legyezőkalács nemcsak azért csodálatos, mert mulatságosan néz ki, hanem mert a rétegek között annyira finoman oszlik el a töltelék, hogy kóstolóink azt mondták: az egész kalács olyan, mint a kakaós csiga közepe. Abban pedig talán egyetérthetünk, hogy a kakaós csiga közepe a legjobb dolgok egyike a világon.

Alapanyagok:
- egy adag kalácstészta
- 10 dkg vaj
- 1 dl szilvalekvár
- keserű kakaópor
- porcukor
Ehhez a kalácshoz hosszú, szögletes sütőformára van szükség. Ha a hosszabb fajtájú van kéznél, lehet egyben készíteni az egészet, ha viszont kisebb a formánk, érdemes két adagban formázni. A már megkelt kalácstésztát téglalap formájúra, körülbelül 3 milliméteres vastagságúra nyújtom.
A vajat megolvasztom – éppen csak annyira, hogy puha legyen, de ne folyjon. Belekeverem a szilvalekvárt. Megkenem a vajjal a tésztát úgy, hogy mindenhová jusson. Megszórom a kakaóporral úgy, hogy mindent bevonjon, majd a porcukorral is.

Vízszintesen körülbelül öt centi széles csíkokra vágom a téglalapot. A csíkokat egymásra fektetem úgy, hogy mindig a megkent felület találkozzon a simával.

Az így kapott oszlopot keresztben is ötcentis darabokra vágom.

A sütőformát kibélelem sütőpapírral, és a rövid végére állítom. Egymásra fektetem a kis tésztaoszlopokat.

Letakarva kelesztem körülbelül 45 percig.

180 fokosra előmelegített sütőbe teszem, forró vizes edényt teszek a sütő aljába, és körülbelül 40 perc alatt megsütöm.
Rózsakalács
Míg az előző inkább mulatságos, ez a kalács egy szép, nőies darab. Ugyanazzal a módszerrel készül, mint a már tavaly bemutatott kifordított kalács. Annyi a különbség, hogy itt egymás köré rendezzük a kifordított csíkokat, így, amikor a kalács megkel, rózsa formájú lesz. A töltelék itt a szirmok közé rétegződik majd.
Alapanyagok:
- egy adag kalácstészta
- egy üveg lekvár
A megkelt tésztát két részre osztom. Vékony téglalappá nyújtom, egyenletesen megkenem a lekvárral.

Feltekerem, majd a tekercset hosszában, egy nagy, éles késsel kettévágom.

Egy tortaformát vagy más, magas falú, kerek formát kibélelek sütőpapírral. A tekercs egyik felét csigaszerűen feltekerem, és a forma közepére helyezem. A tekercs másik felét köré csavarom. Ugyanígy járok el a maradék tésztával.

Letakarva állni hagyom körülbelül 40 percig. 180 fokosra előmelegített sütőbe teszem, a sütő aljába egy forró vizes edényt helyezek.

Körülbelül 45 percig sütöm.
Napraforgó kalács pestóval
Ebben a kalácsban sem kizárólag az a jó, hogy szépen mutat. Amikor vendégek jönnek, és kirakjuk ezt a kalácsot, a napraforgó szirmaiból mindenki téphet magának, még szeletelni sem kell.

Alapanyagok:
- egy adag kalácstészta
- kb. 200 gramm pesto
A tésztát két egyenlő részre osztom. Az egyiket 2 milliméteres körré nyújtom, és egy sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetem. Megkenem a pestóval.

A tészta másik felét igyekszem ugyanakkora körré nyújtani, mint amekkora az első volt.
A pestóval megkent tésztalapra fektetem. Fogok egy poharat, és belenyomom a tészta közepébe úgy, hogy csak nyomot hagyjon, de ne szakítsa be a tésztát.

Egy pizzavágóval ujjnyi vastag szeleteket vágok a körből kiindulva. A szeletek végét egyenként megfogom, és csavarok rajta egyet.

Fél órát hagyom az egészet kelni. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokosra. Ha letelt a kelési idő, lekenem egy felvert tojással a kalácsot, és a sütőbe teszem.

Körülbelül fél-háromnegyed óra alatt fog aranyszínűre sülni.
Buborékos kalács
Buborékos, mert olyan, mintha kis buborékokat készítenénk a tésztából és ezeket pakolnánk egymásra. A kis tésztagolyók ráadásul töltve vannak, így amikor a kalácsot szeleteljük, mókás foltokban bukkan elő a töltelék. Aki igazán nagy durranást akar, kétféle töltelékkel is készítheti a kalácsot, így színes is lesz, nem csak foltos.

Ehhez most csak mákos tölteléket készítettem, de simán lehetett volna mákos-diós. A diós töltelék ugyanúgy készül, mint a mákos, csak kevesebb, feleannyi cukor kell bele. Ha kétféle tölteléket használnak, felezzék a mennyiségeket.
Alapanyagok:
- fél adag kalácstészta
A töltelékhez:
- 70 gramm darált mák
- 50 gramm cukor
- 50 gramm liszt
- 1 dl narancslé
- 100 gramm baracklekvár
A töltelékhez az alapanyagokat egyszerűen elkeverem. A kalácstésztát 8 darab, egyenlő méretű golyóra osztom.

A golyókat egyenként kilapítom, a közepére teszek egy kiskanálnyi tölteléket.

A széleit összecsipkedem, gombócot formázok belőle. Így teszek mind a nyolc darab tésztával. Egy sütőpapírral bélelt formába sorakoztatom a mindet.

Letakarva hagyom háromnegyed órát kelni. A kelési idő vége felé előmelegítem a sütőt 180 fokosra. A megkelt kalács tetejét lekenem egy felvert tojással.

Körülbelül 40 perc alatt aranybarnára sütöm.