Megvan a másnaposság legjobb természetes ellenszere

japán körte
Japán körte
Vágólapra másolva!
Itt a húsvét, amikor sokan pohárral a kezükben ünnepelnek: fogyasszunk bármilyen kis mennyiségű alkoholt, a következmények igen kellemetlenek lehetnek. Nem csoda, hogy a másnaposság elleni kúráknak évszázados története van, de most tudósok azt állítják, megtalálták a tökéletes megoldást.
Vágólapra másolva!

Száraz, rosszízű száj, fejfájás, sajgó gyomor - szinte mindannyian ismerjük ezeket a tüneteket, nagyon kevés ember nem volt még kénytelen elszenvedni a másnaposság érzését.

Bizonyos tünetek gyógyszerek és sok folyadék segítségével megszüntethetőek,

de az általános rossz érzés hosszú órákon keresztül keserítheti az életünket.

Az ausztrál nemzeti tudományos központ, a CSIRO tudósai azonban egy tavalyi kutatás során arra jutottak, hogy létezik általános ellenszer az alkoholfogyasztás kedvezőtlen hatásaival szemben.

Japán körte Forrás: Wikipedia

A megoldást a japán körte nevű, ázsiai származású gyümölcs jelenheti, amelyet nyersen vagy gyümölcslé formájában is magunkhoz vehetünk. A rendkívül lédús, alacsony kalóriatartalmú gyümölcs ugyan elvileg Magyarországon is megteremhet, de mi eddig leginkább import forrásból, darabra árulva láttuk csak a zöldségeseknél.

A kutatók azt ugyan nem tudták megmondani, pontosan miért segít a körte a másnaposság tünetein, de Manny Noakes, a kutatás vezetője azt írja a szervezet honlapján, hogy a gyümölcs

A szakemberek szerint gyümölcslé formájában egyetlen pohárnyi körtenektár is elegendő lehet, az időzítés viszont problémát jelenthet. A körtét, illetve levét ugyanis még a dorbézolás előtt kell megenni vagy inni, csak akkor nem ébredünk másnap a szokásos állapotban.

Mennyi idő alatt bomlik le egy feles?

A véralkoholszintet ezrelékben fejezzük ki, ami alapján megtudhatjuk, hogy egy liter (azaz ezer milliliter) vérben hány ezrelék az etil-alkohol.

1 ezrelék: 1000 ml vérben 1 ml alkohol van.
Egy köbcenti etilalkohol tömege 0,8 g.
1 ezrelék = 80 mg/liter
2 ezrelék = 160 mg/liter
3 ezrelék = 240 mg/liter

Egy deciliter 4 V/V% sörben 4 ml etil-alkohol van, amely (4 x 0,8) 3,2 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy korsóban az ötszöröse, 16 gramm található. Ha a 10g/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.
Egy deciliter 50 V/V% pálinkában 50 ml etil-alkohol van, amely (50 x 0,8) 40 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy felesben 20 gramm található. Ha a 10g/órás átlagértékkel számolunk, 2 óra kell a lebontásához.

Egy deciliter 10 V/V% borban 10 ml etil-alkohol van, amely (10 x 0,8) 8 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy pohárnyiban ennek duplája 16 gramm található. Ha a 10g/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.
Vigyázat, ezek átlagértékek, nem érvényesek minden emberre, valakinél sokkal hosszabb időre van szükség. Ne kockáztassák maguk és mások életét!