Nyaralás idejére béreljen kovászvigyázót!

Lepd meg a családod egészséges kenyerekkel! 3 tuti recept kezdőknek is kenyér ez zsír
Vágólapra másolva!
Az igazán elhivatott amatőr pékek kovásszal dolgoznak, ám e csodálatos anyag nem tűri az éhezést - nem lehet csak úgy ott hagyni hetekre, amíg elutazunk vakációzni. Naná, hogy a svédeknél erre is van megoldás. 
Vágólapra másolva!

Aki komolyan veszi a kenyérsütést, egészen biztosan saját kovásszal dolgozik, aminek az elkészítése, érlelése heteket vehet igénybe. Így aztán meglehetősen értékesnek számít a kézműves kenyerek rajongói számára, ám a kovász nem csak az elején, később is folyamatos törődést igényel, rendszeresen „etetni” kell.

A jó kenyérhez kell a kovász! Forrás: Thinkstock

A kovászolt kenyér Svédországban is nagyon népszerű, viszont a jóléti társadalomnak köszönhetően a svédeknek öthétnyi fizetett szabadság áll rendelkezésükre, amit ki is használnak. Öt hétig természetesen egyetlen kovász sem bírja ki emberi gondoskodás nélkül, ezért megszületett a kovászvigyázó szakma.

A svéd utazónak nem kell mást tennie, mint

induláskor a kovászos edényt is magával vinnie a repülőtérre.

A stockholmi Arlandán ugyanis az RC Chocolat elnevezésű pékségben napi 3 dollárért, azaz mintegy 800 forintért vállalják, hogy gondoskodnak a kenyérkelesztő anyagról.

Ilyen a kenyérkovász Forrás: Táfelspicc

Főleg az ifik

Joakim Blomquist, a cég tulajdonosa úgy látja, főleg a fiatalabb korosztály fogékony a szolgáltatásra, de akadnak idősebb ügyfeleik is. Az egyik kovász, amelyről gondoskodtak a tulajdonos nyaralása alatt, például

20 éves volt, amire talán még egy profi pék is büszke lenne.

A fentiek alapján azt gondolhatnánk, kovászt szerezni rendkívül nehéz lehet, ezért indokolt ekkora figyelmet szentelni a vakáció alatti gondozásának. De állítólag a svédek annyira odavannak a házilag készült kézműves kenyérért, hogy a nagyobb élelmiszerüzletekben készen is lehet kovászt vásárolni, tehát a pótlása egyáltalán nem tűnik lehetetlen feladatnak.

De persze könnyen elképzelhető, hogy valóban megéri kifizetni ezreket azért, hogy a saját, jól ismert kovászunkat kapjuk vissza. Vajon, ha kicserélnék, megismernék?