5+1 tipp: mit egyen a repülőn, ha jót akar

Rémisztő percek egy Wizz Air gépen, repülőgép
Vágólapra másolva!
Már a fapadosok előtt sem mondhattuk volna, hogy légitársaságok által repülés közben felszolgált ételeknek sok köze lett volna a minőséghez. De amióta főleg gazdaságos stílusban utazunk, biztosan jobban járunk, ha előre csomagolunk magunknak. Megmondjuk, mit.
Vágólapra másolva!

Indul az utazási szezon, egyre aktuálisabb a kérdés, mit együnk a repülőgépen? A légi utazás jellegéből adódóan nem a kellemes gasztronómiai élményekről híres. A néha ugyan látványos, de ízükben általában csalódást okozó, előre elkészített és csomagolt menük kevés utazót tesznek boldoggá. Tulajdonképpen érthető, a körülmények nem kedveznek túlságosan sem a meleg, sem a hideg ételeknek. Ha azonban kicsit előre gondolkodunk, mégis élvezetes étkezésekben lehet részünk, adunk néhány tippet. Felhasználtuk légikísérők ötleteit, de saját tapasztalatainkból is merítettünk.

A fapadosokon tényleg előre kell gondolni az evésre és ivásra Forrás: Youtube

Mit vihetünk a repülőgépre?

Ha speciális diétán van, vagy csak szeretne magával élelmiszert vinni, érdemes utazás előtt tájékozódnia. A Liszt Ferenc Repülőtér oldalán számos információ szolgálja az utasokat:

Szállíthatok-e élelmiszert kézi- vagy feladott poggyászban?

A feladott poggyászban szállítható élelmiszer. A kézi poggyász esetében figyelembe kell venni, hogy a krémes állagú készítményekre (például: májkrém, lekvár, méz, stb.) is vonatkozik a folyadékokra vonatkozó mennyiségi- és tárolási korlátozás. Emellett bármikor előfordulhat, hogy egy-egy termék járványügyi okokból ideiglenesen úgynevezett beviteli/kiviteli tiltó listára kerül. Érdemes tehát az utazás előtt az aktuális szabályokról érdeklődni.

Felvihető-e tápszer vagy bébiétel kisgyermek részére?

Igen, amennyiben a 185/2010 EU rendelet alapján: az utazás ideje alatt egészségügyi célból vagy speciális táplálkozási szükségletek kielégítésére kívánják felhasználni, ideértve a bébiételeket is. Felszólításra az utas köteles bizonyítani az átvizsgálás alól mentesített folyadék, aeroszol vagy gél valódiságát.

forrás: Budapest Airport

1. Csak semmi maszatolás!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy tekintettel a korlátozott tisztálkodási lehetőségekre, kerüljük az olyan ételeket, amelyek jellemzően fröcskölnek, eresztik a levüket, könnyen összenyomódnak vagy már eleve valamilyen szószban úsznak. Így

érdemes hanyagolni például a narancsot, a grapefruitot,

az epret vagy az olivabogyót. Jó választás viszont az alma és a sárgarépa, főleg, ha előre felvágjuk és valami eldobható, de biztonságos módon csomagoljuk. Lehet ez műanyag doboz, alufólia, folpack vagy akár egy sima nejlonzacskó is, mivel aránylag száraz ételekről van, nincs szükség tökéletes szigetelésre. Szintén jó szolgálatot tesznek az előre csomagolt müzliszeletek és hasonló falatok.

Kis zöldség, valami rágnivaló Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

2. Kell a fehérje

Minél tovább tart az utazás, annál később lesz rá esélyünk, hogy végre valami rendeset együnk, ezért érdemes a gyors energiát kínáló szénhidrátok mellett a fehérjére is gondolni. K

eményebb sajtok, sonkák szeletelve vagy előre felvágva, kockázva és a mogyoró, illetve diófélék segítenek elérni a hosszabb távú telítettséget.

Csak kerüljük a túlságosan sós dolgokat, mert hamar dehidratálják a szervezetet.

3. Rágni jó

Két dolog miatt is nagyon praktikus, ha minél több rágást igénylő ételeket csomagolunk. Egyrészt a fogak, állkapcsok mozgása és a nyelés segít kiküszöbölni a nyomáskülönbség okozta problémákat, így kevésbé fáj a fülünk. Másrészt pedig minden falat tovább tart és megy vele az idő - ez különösen gyerekek esetében lehet nagy előny. Felnőttek is rászorulhatnak, hogy valami elvonja a figyelmüket, ha értik, mire gondolunk.

Vigyünk magunkkal egy kis diót Forrás: Táfelspicc

Ismét csak a korábban már említett almára és sárgarépára, illetve a diófélékre szeretnénk visszautalni - mind megfelel a célnak. De persze a nem túlságosan morzsálódó és a kevésbé édesített vagy sózott kekszfélék is jól jöhetnek.

Ha mégis édességre vágyunk, a tökéletes megoldást az aszalt és szárított gyümölcsök jelentik.

Ezeknek aránylag magas a cukortartalma, de hosszabb a felszívódásuk, ezért egészségesebbek és állaguknak köszönhetően tovább tart az elfogyasztásuk is.

4. Szagos dolgokat ne!

Bármilyen nagy és luxus színvonalú egy repülőgép, mindenképpen limitált hely és levegő szempontból. Közel vagyunk egymáshoz és sok órán keresztül ugyanazt a levegőt szívjuk be. Ezért rendkívül célravezető lépés olyanokat csomagolni, amelyek nem terítik be az egész utasteret. Így például akármennyire szeretjük, és jó választás lenne tápanyag szempontból, érdemes hanyagolni mindenféle halat és a főtt tojást. Mi is imádjuk a füstölt lazacot, de jobb a békesség.

Nem gépre való Forrás: AFP/PhotoAlto/Ale Ventura

5. Problémamentes szendvicsek

Tapasztalt kirándulók már tisztában vannak vele, mit szabad és mit nem okos utazáshoz csomagolni. Akármilyen finom is a fehér kenyér, a sok órányi várakozást a barna változatok sokkal jobban kezelik, ráadásul több rágást igényelnek, amiről tudjuk, hogy jót tesz.

Bármennyire is odavagyunk a paradicsomért, két szelet kenyér közé préselve hajlamos kiereszteni a levét és eláztatni az egész szendvicset, ezért jobban járunk, ha megmaradunk az uborkánál, paprikánál, fejes salátánál. Szintén

javasolt kerülni a túlságosan nedves és ezért egyébként romlandóbb magas víztartalmú felvágottakat, mint a párizsi és rokonai.

A sonka, kolbász, téliszalámi viszont biztos befutó.

Bármennyire is idegenül hangzik, a legegyszerűbb megoldást pedig a kenyér teljes mellőzése jelentheti. Az elsősorban mexikói ételekből ismert göngyölt szendvicsekhez használt tortillák tökéletes helyettesítőt jelenthetnek. Csak egy kis sajt, sonka és saláta kell bele, feltekerjük és kész is. Esetleg ízesíthetjük mustárral, majonézzel, más szószokkal, csak vékonyan, hogy ki ne folyjon.

A check-in után a reptéri mosdóban engedjük tele a kulacsunkat! Forrás: Picture-Alliance/AFP/Winfried Rothermel

Teljes kiőrlésű változatban még egészséges is. A boltban vásárolt lepényeket akár pótolhatjuk szárazra sütött, nem édesített palacsintákkal is, gluténérzékenyek készíthetik mentes lisztből. Ez esetben persze egészen más élményben lesz részünk, mintha kenyérből készült szendviccsel készülnénk, de érdemes kipróbálni.

+ 1. Hidratáljunk!

Máskor is, de repülés közben különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Lehetőleg ne cukrosat és ne alkoholosat, de

ha mégis rászorulunk némi bátorításra, azért a vízről se feledkezzünk meg.

Nem muszáj méregdrágán megvenni a repülőtéren vagy a gépen, nyugodtan vihetünk magunkkal egy üres üveget, amit újratöltünk. Persze nem minden reptéren alapvető adottság az ivóvíz ingyen elérhetősége, de azért szerencsére legtöbbször nyugodtan megihatjuk, ami a mosdókban folyik a csapból. Jobb helyeken külön ivókutak is rendelkezésre állnak, de azért ezeket általában kicsit keresni kell.