Megdrágulhat idén nyáron a vaníliafagylalt

vanília
Idén ez is drágább lesz
Vágólapra másolva!
Bár a legtöbb helyen inkább csak ízesítőt használnak, azért a tavalyi vanília termelés visszaesése sajnos hatással lehet rá, mit nyalunk az elkövetkező hónapokban. Főleg, ha ragaszkodunk a minőségi fagylalthoz.
Vágólapra másolva!

Nehéz elképzelni, annyira mindennapos számunkra a vanília vagy a fahéj íze, de eredetileg bizony ezek a főleg szárított, őrölt változatban ismert fűszerek is valódi növények részei. A vanília konkrétan egy orchideaféle furán hosszúkás formájú toktermése, amelynek beporzását az ültetvényeken egyenként, kézzel végzik el - ezért is kerül olyan sokba.

Idén ez is drágább lesz Forrás: Origo

Mi lesz a mi fagyinkkal?

A kezelési, raktározási és logisztikai munkafolyamatok miatt idén még a tavalyi szüret használjuk. A világ egyik legdrágább fűszere most pedig még a szokásosnál is többe kerül, az elmúlt évben 150 százalékkal kértek többet érte a nemzetközi piacokon. Az ok a gyenge tavalyi termésben keresendő,

a világ termelésének nagyobb részét adó madagaszkári szüret ugyanis meglehetősen gyengére sikerült.

A feldolgozott vanília árát ez akár a duplájára is növelheti, számos piaci résztvevő komoly drágulásról számolt be a Guardiannek. Az iparági résztvevők a tavaly év eleji 59 fontos, azaz több mint 23 ezer forintos ár helyett idén januárban már 144, tehát közel 60 ezer forintos kilós árral szembesültek vásárlásaik során.

Árak, fel!

A hirtelen megnövekedett árak befolyásolhatják a boltokban elérhető teljes vanília rúd, a por formában árult és a kivonatok vásárlói árát is, de akár az üdítőitalok és parfümök költségvetését is érinthetik.

A vanília egyik legerőteljesebb megjelenése a mindennapokban a belőle készült fagylalt, ám amit így neveznek, az nem tartalmaz törvényszerűen valódi vaníliát. A gombócban árult fagyinál nem szokás jelezni, hogy igazi vanília magokkal, természetazonos aromával vagy etilvanilinnel készült, pedig a különbség élvezeti és pénzügyi szempontból is jelentős.

Átverés vagy csak ügyes vegyészkedés?

A kémia fejlődése megengedte, hogy a szakemberek egyre mélyebb ássák bele magukat az aromákat alkotó molekulák analizálásába – először 1874-ben sikerült tűlevelűek nedvéből oxidációval vanillint, a vanília aromaanyagát előállítani. Mostanra a Föld vaníliaigényének csak tíz százalékát fedezzük természetes alapanyagból.

Ha szeretne sokkal többet megtudni a kérdésről, ezt a cikket okvetlen olvassa el!

Talán jövőre jobb lesz

A minőségi fagylaltot készítő cukrászdák és jégkrém márkák azonban természetesen főleg madagaszkári vaníliával dolgoznak, így ezen termékek ára megdrágulhat. Az is megtörténhet, hogy

számos termék gyártója szintetikus pótlásra kényszerül,

mert nem tudja megfizetni a természetes változatot.

Szerencsére Craig Nielsen, a Nielsen-Massey Vanillas igazgatója a Food Business News-on keresztül pompás hírt hozott: a 2016-os szüret jól sikerült és az árak hamarosan csökkenhetnek. Kérdés, hogy a gyártók áthárítják-e az átmeneti drágulást a fogyasztókra.