Vágólapra másolva!
Követendő példaként újrahasznosítható csomagolással köszönti a tavaszt a magyar Cserpes Sajtműhely. 
Vágólapra másolva!

A retró, üveges tejfogyasztás kultúráját hozták vissza a hazai piacra márciustól: laktóz-, és cukormentes tejitalokat és habart joghurtokat készítettek a diétázók számára – ezeket az Orosházi Öblösüveggyárban készített palackokba töltik.

Laktózmentes italok Forrás: Cserpes Sajtműhely

Háromféle teljes tejből készült ital (tej, csokoládés tej és cikóriás tejeskávé) valamint saját gyümölcslekvárból habart élőflórás joghurtok (fekete ribizlis, vörös áfonyás és kajszibarackos ízben) természetes édesítővel, adalékanyagok és tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek.

– mondta Cserpes István, a tulajdonos.

A palackokat a Cserpes Tejivókban és üzletekbe vihetik vissza, ezeket a cég újrahasznosítja. Ez nem csupán a keletkezett hulladék visszagyűjtése miatt fontos, hanem azért is, mert az üvegcserép olvadáspontja alacsonyabb, mint a sima üvegkeveréké, így az jelentős mértékű energia takarítható meg. Az Orosházi Üveggyárban jelenleg a gyártás 38%-a történik újrahasznosított üvegcserép felhasználásával.

Laktózmentes joghurtok Forrás: Cserpes Sajtműhely

„Az üveg a legkörnyezetbarátabb csomagolóanyag, hiszen csupa olyan alapanyagból készül, mint a homok, a mészkő és a szódapor, melyek a természetben szabadon megtalálhatóak.

így segítenek majd a környezettudatosság növelésében, azáltal, hogy az üres csomagolóanyagot visszajuttatják akár a Cserpes Tejivókba, akár szelektív hulladékgyűjtő helyekre – tette hozzá Gyenge Éva, az üveggyár kereskedelmi és kommunikációs vezetője.