Esküvői trendek nyárra: mezítláb reggeliző menyasszonyok

2016.04.07. 15:37

A lánykérések nagyobb része megtörtént még a téli hónapokban, és akinek volt esze, az időpontokat is lefoglalta, mert ahhoz most már biztosan késő. De az még mindig kérdéses, mit egyen a násznép? A szaksajtó elég változatos, néha kifejezetten meglepő fogásokról számol be.

Az utóbbi években valahogy felpuhult az összes divat és trend, egyszerre hordhatunk rövid és hosszú szoknyát, fodrokat és angol kosztümöt, edzőcipőt és tűsarkút. Hasonló a helyzet a gasztronómiában is, békében megfér egymás mellett a street food, a tükörszerviz, de a molekuláris konyháért sem hempergetnek már senkit szurokba. 

Népszerűek a szabadtéri esküvők és étkezésekForrás: Thinkstock

Ahogy a divat esetében is a nagy vörös szőnyeges események jelentik általában a legszebb, legdrágább ruhák felvonulását, az ételek is mindig életünk legfontosabb eseményein a leggazdagabbak, leglátványosabbak. Vagy legalábbis eddig így volt. Az utóbbi években azonban az esküvőkkel kapcsolatos választék minden területen alaposan kiszélesedett.

Bohémeknek áll a világ

Egyszerre számít divatosnak a hagyományos, konzervatív „nagy” szertartás és vacsora, a tematikus buli, ahol mindent egy korszak vagy akár film köré szerveznek és egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett bohém esküvő. A tradicionális esküvői ételeket mindenki ismeri, ezért most inkább a kínálat legfiatalabb szereplőjét nézzük meg közelebbről.

Mindenki máshogy gondoljaForrás: Thinkstock

A bohém esküvő sokféle lehet és az esetek többségében az ifjú pár valamiféle értékrendet kíván megjeleníteni minden elemében. Lehet előtérben a lokalitás, a kézművesség, a környezetvédelem vagy a szociális érzékenység, de akár mindezek keveréke is jellemezheti az eseményt. Értelemszerűen egy bohém esküvőn az ennivaló is valamilyen értéket tükröz.

Street food

Régebben szentségtörésnek számított volna, de ma már simán megtörténhet, hogy a szabad ég alatt összeadott házasulandók gyűrűváltás után elsétálnak egy közelben parkoló büféskocsihoz, vagyis food truckhoz, és az szolgálja ki a vendégeket. Persze ne az Üvegtigris bódéjára gondoljunk, sokkal inkább valamelyik belvárosi hamburgeresre, amely kitelepül fél napra mondjuk Szentendrére.

A menyasszonyok bolondulnak az ilyen cukiskodásértForrás: Fruska

A trend egyik nagy nyertese a Kopaszi Gáton pár éve nyílt Fruska picnic & bistro, ahol májustól-szeptemberig minden hétvége foglalt. Bognár Mártától, a hely esküvőszervezőjétől megtudtuk, hogy rendkívül népszerű a grill bárjuk, amelynek egyik sikerfogása a hamburger sültkrumplival.

Kézműves

Bár mi most elsősorban az ennivalóról beszélünk, a kézművesség fogalma ennél jóval kiterjedtebb és teljesen átszőheti az esküvő szövetét – hogy költőien fogalmazzunk. A meghívótól kezdve, a menyasszonyi és vőlegény ruhán át a gyűrűkig minden lehet kézműves, természetesen a vacsora is. Mivel az utóbbi évek egyik legerősebb hívószaváról van szó, a gasztronómia iránt érdeklődők valószínűleg máris sorolnák, mely szörp, bor, kenyér, kolbász, torta lehetne tökéletes résztvevője egy ilyen eseménynek Magyarországon. Az édességnél különösen hajlamosak az ügyfelek értékelni a belefektetett munkát, nem véletlen, hogy például a mostanra a piac egyik meghatározó szereplőjévé vált Desszert.Neked is torta kiszállítással futott be.

A fiatalság végrendeleteForrás: Dreamstime

Lokális

A terroir szemlélet teljes mértékben a gasztronómia szülötte, de minden más területen is egyre fontosabbnak és gazdaságosabbnak tartják a helyi kezdeményezések támogatását. Egyre többen környékbeli forrásokra alapozva kínálják cateringjüket és a teljes násznépet is a szomszéd falvakban helyezik el. Persze a vendégek egy részének mindenképpen utaznia kell, de legalább a paradicsom ne érkezzen 1000 kilométerről.

A kizárólag helyi termelők alapanyagaiból dolgozó Házikóhoz szintén érkezett már olyan esküvői állófogadásra szóló felkérés, amelyet pont a gazdákkal való közvetlen viszonyuk miatt kaptak. A menyasszony egy üzleti rendezvényen kóstolta meg a termékeinket és egyből belénk szeretett” - mesélte Kovács Zsuzsi catering manager.

Házilag

A lokális trend egyik oldalsó hajtása, amikor a vendégek etetésével és itatásával kapcsolatban mindent házilag oldanak meg. Aki volt már igazi falusi esküvőn, az tudja, hogy ebben semmi újdonság nincsen, de az ilyen típusú egybekelések a világ fejlettebb részén megint forradalminak hatnak.

A kézműves torták keletje hatalmasForrás: Desszert.Neked

Komoly előkészítést és nagy családot igényel – vagy nagyon kevés vendéget. Megfelelő társaság esetén még az is előfordulhat, hogy egy bizonyos szintig a vendégeket is bevonják a menü létrehozásába, akár úgy, hogy előre készítenek valami finomságot, akár úgy, hogy a helyszínen szállnak be a folyamatba. Az egyik leglátványosabb lehetőség például a limonádé vagy fröccs bár, amely házilag is egyszerűen feltölthető és mindenki magának csapol italt. Ez az opció már létező eleme a hazai esküvőknek, például a Fruska is kínál ilyen szolgáltatást.

Organikus/bio

Ahhoz, hogy valaki egy bármilyen rendezvény teljes étel-ital kínálatát bio termékekkel oldja meg, igazán elhivatottnak kell lenni, nem kétség. Az utóbbi években ugyan jelentősen felduzzadt az ilyen típusú élelmiszerek kínálata, de még mindig nem könnyű egy teljes menüsort összeállítani megfelelő termékekből. Bár bizonyos szempontból még mindig egyszerűbb, mint a lokális trend esetében, mert legalább a kávé és a tea egészen biztosan elérhető. Más kérdés, hogy minden kétszer annyiba fog kerülni, úgyhogy nagyobb mennyiségű embernél komoly befektetést igényelhet.

Nyáron bátran kimehetünk a szabadbaForrás: Házikó

Piknik

A romantikus filmek egyik legkedvesebb kliséje valóban tökéletesen illik az esküvő univerzális boldogság eszményéhez. Ahogy a legtöbb eltérés az átlagostól, a piknik is komoly szervezést és előkészületet igényel, főleg, ha ragaszkodunk az eredetiséghez és pokrócokon kívánjuk elfogyasztani az enni- és innivalót.

Bármennyire is furán vagy kényelmetlenül hangzik, külföldön már bevett formája az esküvőzésnek, pokróconként összekészített piknik kosarakkal, párnákkal, raklap asztalokkal és lampionokkal. Bár ez a trend még nem jellemző itthon, a merészebbek már érdeklődnek. A Házikó catering is kapott piknikre szóló megkeresést, a Fruskában pedig már volt legalább félig mezítlábas esküvő a fűben elfogyasztott finomságokkal. Azért csak félig, mert házasulandók még mindig tartanak az idősebb rokonok nemtetszésétől és persze az időjárás is problémát okozhat, ha teljesen a szabad ég alá szervezik a bulit.

A klasszikus stílus persze sosem megy ki a divatbólForrás: Thinkstock

Reggeli

A reggeli már önmagában is erős trend, ez abból is látszik, hogy végre a profi vendéglátásban is megfelelő hangsúlyt kap ez a korábban elhanyagolt étkezés. Egyre több helyen ehetünk igazán jót dél előtt is, az olcsótól a luxusig. A bőséges és késői reggeli, azaz a brunch azonban esküvői viszonylatban nem csak azért népszerű külföldön, mert mindenki szereti az omlettet, hanem, mert olcsóbb is.

A legfrekventáltabb nyári hétvégéken jóval nagyobb eséllyel szerezhetünk a kívánt helyeken délelőtt 11 órára szabad időpontot. Ráadásul egy ilyen összejövetelt könnyebb is lezárni, mint egy esti bulit, tehát két legyet üthetünk egy csapásra. Persze ehhez vagy reggel 9-re kell tenni a boldogító igen kimondását vagy előtte való nap le kell zavarni szűk körben. Ha azonban meg tudjuk szervezni, hogy kijöjjön az anyakönyvvezető, amire sok helyen lehetőség van, akár egybe is köthetjük a két dolgot. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK