Felejtsen el mindent, amit eddig a spenótról gondolt

2016.04.08. 18:04

A spenóttal kapcsolatos tévhiteknek sosincs vége: kiemelkedő vastartalom? Ugyan! Minden gyerek utálja? Dehogy! Csak főzelék készülhet belőle? Ne már!

Edd meg a spenótot, attól nősz nagyra, mondták az óvó nénik, de sajnos nem feltétlenül volt igazuk. Tömték volna inkább belénk a resztelt májat, abban ugyanis jóval több vas van, mint a zöld főzelékben. A spenót legendás vastartalma puszta legenda, egy tévesen lejegyzett, félrecsusszant tizedesvessző alapján indult közhiedelem. A mítoszt már a múlt század elején megpróbálták megdönteni, de ez teljesen sikertelen volt: a spenót extrém magas vastartalmának hite annyira beitta magát köztudatba, hogy máig kiirthatatlan.  

Mazsolával vagy datolyával is készülhetForrás: Ács Bori

A legmulatságosabb, hogy a spenót vastartalma kevésbé hasznosítható a szervezet számára, mint a húsféléké, tehát erősebbek leszünk még egy óriási hamburgertől is, mint egy tál parajfőzeléktől. Persze ettől még a spenót csodálatosan egészséges dolog, tele van mindenféle hasznos anyaggal, de elsősorban nem ezért kell enni. Sokkal inkább azért, mert az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldség és nagyon-nagyon finom. Nyersen, blansírozva, párolva sokkal-sokkal jobban érvényesül, mint fagyasztott pépként, erre pedig most, hogy tele van vele a piac, sokkal több lehetőség nyílik.

A friss jobb

Mosni, szárazni, párolni - ehhez senkinek nincs kedve, egyszerűbb megvenni a fagyasztott pürét. Egyszerűbb, de nem éri meg: kár lemaradni arról a sok ízről, ami a friss levelekben megvan, és még nagyobb kár őket folyékony masszává dolgozni.

Nem szárazunkForrás: Ács Bori

Van, aki letépkedi a szárakat, ez azonban a zsenge spenótnál egyszerűen fölösleges. Mosni tényleg kell, de ezenkívül elég forrázni vagy pár pillanatig párolni.

Malfatti - spenótos galuska olaszul

Az egyik legkedvesebb nevű olasz étel tulajdonképpen egy ricottás nokedliféleség. A malfatti azt jelenti, elrontott, utalva ezzel az amorf kis zöld galuskák nem kifejezetten csinos külsejére. Nem igazán számít, hogyan néz ki, mert ennél könnyebb, habosabb, és a spenóttól tavaszibb nokedli nem létezik. 

Zöld nokedliForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg friss spenót 
  • só, szerecsendió
  • 20 dkg ricotta
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg parmezán, plusz egy kicsi a tálaláshoz
  • 1 tojás

Megmosom, és néhány perc alatt megpárolom a leveleket, éppen csak, hogy összeessenek, majd alaposan lecsöpögtetem, és aprítógépben pépesítem. Szűrőben lecsöpögtetem róla a fölösleges folyadékot.

Galuska, könnyenForrás: Ács Bori

Sózom, és hozzáadok egy kevés szerecsendiót is, majd elkeverem a ricottával, hozzáadom a lisztet és a finomra reszelt parmezánt. Nagy lábosban vizet forralok. Diónyi gombócokat formálok a masszából, és a forró vízben kifőzöm őket. Akkor jó, amikor a víz tetejére emelkedik. Szűrőkanállal kihalászom őket. Egyszerűen olvasztott vajba forgatva, reszelt parmezánnal megszórva is jó, de lehet készíteni hozzá egyszerű paradicsomszószt is. 

Tejfölös-spenótos mártogatós 

Nagyon zöld, nagyon tavaszi, vendégeknek, előételnek, nassoláshoz. Eredetileg sűrű török joghurttal készül, ezt most félig lecseréltem tejfölre, így édes is, savanyú is lett. Ha épp szezonja van, kaporral és medvehagymával is készülhet, de az utóbbinál elég kevesebb fokhagyma bele, vagy akár el is hagyható.

Joghurttal és tejföllelForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 25 dkg friss spenót
  • egy csokor friss petrezselyem
  • egy csokor friss kapor
  • (szezonban az egyik lecserélhető egy csokor medvehagymára)
  • 2,5 dl sűrű joghurt
  • 2,5 dl zsíros tejföl
  • egy evőkanál citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma
Hidegen, mártogatniForrás: Ács Bori

A spenótot megmosom, majd leöntöm annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedem és állni hagyom egy percig, majd leszűröm, és hideg vízzel átöblítem. Kinyomkodom belőle a fölösleges nedvességet, és felaprítom. A sűrű joghurtot elkeverem a tejföllel. Belekeverem a felaprított fokhagymával, a finomra aprított zöldfűszerekkel, majd az előkészített spenótot is beleforgatom. Sóval, borssal, citromlével ízesítem. Kenyérrel, hasábokra vágott zöldségekkel vagy sós keksszel tálalom. 

Diós, spenótos, juhtúrós rétesbatyuk

A török-görög konyhában többféle töltött tésztaétel létezik, amiben spenót párosul valamilyen sajttal vagy túróval, a görög spanakopitában dióval egészítik ki. Most kis, kézbe vehető formában szerettem volna valami hasonlót készíteni, így készült ez a péksütemény. Mivel kész tészta kell hozzá, 10 perc alatt összerakható, egyszerű reggeli vagy kirándulós uzsonna is lehet.

Spenótos, juhtúrós, kívül ropogósForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy csomag réteslap
  • 10 dkg juhtúró
  • 20 dkg friss spenót
  • 5 dkg dió
  • egy tojás
  • 10 dkg vaj

A töltelékhez a spenótot leöntöm forró vízzel, lefedem, és állni hagyom egy-két percig. Leszűröm, lecsepegtetem, és deszkán finomra vágom. Elkeverem a juhtúróval és a tojással, finoman sózom. A réteslapokat két részre osztom, mindkettőt megkenem olvasztott vajjal. A diót ledarálom, és egyenletesen a tésztára szórom. Négyzeteket vágok belőlük. Egy négyzetre egy kiskanálnyi tölteléket teszek, majd felgöngyölöm a tésztát. A széleit behajtogatom, majd kívülről is megkenem vajjal. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, és 200 fokosra előmelegített sütőben ropogósra sütöm.

Pulykamelltekercs spenóttal és datolyával

Nemcsak a szépsége miatt érdemes spenótot tekerni a pulykamellbe, hanem mert belülről nedvesen tartja a húst, ami így nem szárad ki sülés közben. Az édes datolya vagy mazsola pedig eszméletlen jól megy a spenóthoz.

Nem csak szépForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy kiskanál olívaolaj
  • kb. 30 dkg friss spenót
  • egy gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka vagy szalonna
  • kétujjnyi vastag pulykamell szelet
  • 10 nagy darab datolya vagy két marék mazsola
  • só, bors

A spenótot megmosom. A fokhagymát felaprítom, és egy nagy lábos aljában az olívaolajon megfuttatom. Ráteszem a spenótot, átkeverem, sózom, borsozom. Lefedem, és néhány percig párolom, éppen csak addig, míg össze nem esik.

Kiveszem, egy szűrőbe teszem, hideg vízzel leöblítem, és alaposan kinyomkodom belőle a fölösleges nedvességet. Felaprítom, majd a sonkaszeletek felét egymás mellé egy deszkára fektetem, rásimítom az egyik pulykamellszeletet. Sózom, borsozom, majd ráhalmozom a spenót felét.

A kimagozott datolyák felét is rárakosgatom, majd feltekerem, és megtűzöm vagy spárgával megkötözöm a tekercset. A maradék alapanyagokkal és a másik hússzelettel ugyanígy járok el. A két tekercset egy tűzálló tálba teszem, 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 50 perc alatt megsütöm. Hidegen is jó. 

Spenótos csicseriborsós ragu 

Olyan, mint egy főzelék, de mégsem azForrás: Ács Bori

Alapanyagok: 

  • egy evőkanál olaj
  • egy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél citrom lereszelt héja
  • egy kb. kétcentis friss gyömbér lereszelve
  • egy konzerv csicseriborsó vagy 30 dkg főtt
  • fél kg friss spenót
  • só, bors
  • 1 dl tejszín vagy kókusztej
A csicseriborsó is szeretiForrás: Ács Bori

A hagymát felaprítom, és az olajban puhára párolom. Hozzáadom a felaprított fokhagymát és a lereszelt gyömbért. Egy percig pirítom őket együtt, majd belekeverem a csicseriborsót és a spenótot is. Sózom, borsozom. Lefedve hagyom, hogy a spenót összeessen, majd hozzáadom a kókusztejet. Összeforralom az egészet. Vega főétel valamilyen gabonával, vagy köret hús mellé.

A spenót legjobb barátai

A spenót is aszerint változtatja a jellegét, éppen mivel párosítjuk, és ahány ízzel keverjük, annyiféle lehet. Ezek a legjobbak:

Gyümölcsök:

  • gránátalma
  • körte
  • citrom
  • datolya
  • mazsola

Tejtermékek:

  • feta
  • parmezán
  • túró
  • juhtúró
  • krémsajt
  • kecskesajt

Magok:

  • dió
  • mogyoró
  • fenyőmag 

Fűszerek:

  • szerecsendió
  • menta
  • kakukkfű
  • fekete bors

Zöldségek:

  • hagyma, újhagyma, fokhagyma
  • zöldborsó
  • csicseriborsó, fehér bab

További spenótos ötletek

Muszáj megemlíteni korunk egyik legnagyobb egészségőrületét, a zöld turmixot is. Ha dióval darálom, pesztónak is remek a spenót, itt is van hozzá recept, nemcsak sonkához, tésztára is tökéletes.

 

Inni is jóForrás: Ács Bori

Tavaly tavasszal eperrel párosítottuk, és ha végre megérkezik a valódi eperszezon, biztos, hogy újra elkészítjük így is.

Ha pedig spenót, akkor már a főzelék se maradjon ki, tavaly újkrumplival csináltuk, jó volt. Ne hagyják ki Váncsa István csodálatos, izgalmas spenótos receptjeit se.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK