Most már hivatalos: sörivó nemzet vagyunk

2016.04.12. 10:36

A magyar borok a világ legjobbjai közé tartoznak – vagy legalábbis ezt mondjuk róluk. De egy friss statisztikai elemzés szerint, még ha így is van, inni nem nagyon isszuk őket. Ellentétben a sörrel. 

A széles körben elfogadott vélekedés szerint a németek a sört szeretik, a franciák pedig a bort. De vajon tényleg így van-e, vagy puszta előítéletről van szó? Jakub Marian cseh nyelvész és matematikus blogger kíváncsi volt az igazságra, ezért országokra bontva kielemezte, majd térképen ábrázolta az Egészségügyi Világszervezet, a WHO alkoholfogyasztásról szóló adatait.  

A borok térképeForrás: jakubmarian.com

A kapott számok alapján nagyon úgy tűnik, bizonyos előítéletek még akár igazak is lehetnek. A németek isszák ugyanis valóban több sört isznak mint bort, a franciák pedig fordítva. A legnagyobb európai sörfogyasztó címet azonban a csehek viszik el a maguk évi  149 literével fejenként, második Ausztria, Németország csak a harmadik. 

A sörök térképeForrás: jakubmarian.com

Hol vagyunk mi?

Borfogyasztásban sem a franciák nyertek, ahogy azt tippeltük volna, hanem a portugálok, évi 55 literrel. Franciaország rögtön a második 53 literrel, a harmadik helyre pedig a görögök futottak be 37 literrel fejenként és évente. 

Magyarország az adatok alapján egyértelműen a sörös országok táborát erősíti, 71 litert eresztünk le a torkunkon, míg borból csak 30 liter fogy. A WHO számai szerint a legkevesebb alkohol Törökországban fogy, borból összesen 1 litert isznak egy esztendő alatt, de a sörrel szemben jóval megengedőbbek, abból csak lecsúszik 13 liternyi. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK