Azért, mert baba, még ehet normálisan!

Havas Dóra: Születéstől születésnapig
Rozi kipróbálta a spenótot
Vágólapra másolva!
Addig, amíg a gyerek csak anyatejet eszik, semmi gond nincsen – abból a szükséges vizet és tápanyagokat is megkapja. A szülői kihívások akkor kezdődnek, amikor megkezdődik a hozzátáplálás.
Vágólapra másolva!

A szétkent pempők, a ruhába ragadt bébiétel sokunk számára napi realitás, ahogy az is: már megint mit adjunk enni a kicsinek? Van, hogy elfogy a kreativitás– ilyenkor jön jól egy ötletes szakácskönyv, pláne, ha hiszünk abban, hogy egy ember életét, későbbi ízlését meghatározza a korai táplálkozása.

Havas Dóra: Születéstől születésnapig Forrás: Zirig Árpád

Ennyi időt megérdemelnek

Aki nem mindig ugyanazzal a rossz ízű vagy túlcukrozott bolti pürével akarja tömni a kölyköt, örömmel veheti kezébe Havas Dóra könyvének, a Születéstől születésnapig-nak a második kiadását. Nincs semmi varázslat benne, mégis működik: egyszerű, ötletes receptek sora, amelyeket tényleg pár perc alatt alap eszközökkel elkészíthetünk.

Legyen az ebéd színes, ez alapszabály, hiszen csak úgy mutat jól a falon.

Ebben nem lesz hiány, a kellemes hangulatú fotók láttán még szülőként is megjön a gusztus – nincs is ezzel baj, nem ritka, hogy a tálkákban levő tápláló maradékot az apukák kanalazzák be, hogy erősek legyenek és bátrak.

Rozi kipróbálta a spenótos receptet Forrás: Zirig Árpád

Szerethető sokféleség

A matt papírra nyomott puha fedelű könyv jól kézre áll, bár értéke alapján én tartom annyira, hogy fényesebb lapokat és keménytáblás változatot engednék a boltokba. Gondosan, hónapokra bontva tálalja az információt: nem csak a gyerek hozzátáplálást, hanem a szülő ismereteit is fokozatosan viszi előre.

Havas Dóra: Születéstől születésnapig Forrás: Zirig Árpád

Nem válik unalmassá: Havas Dóra sokféle elérhető alapanyaggal dolgozik, így talán

az első hónapokban beépülhetnek a gyermeki étrendbe azok az idényzöldségek és -gyümölcsök, amit újdonságként pár évvel később már utálni szokás.

Fontos ez, hiszen az iskolások normális étrendjét, a felnőttkori fogyasztási szokások alapjait még az etetőszékben tesszük le.

Kihagyhatatlan kérdések

Nem marad szó nélkül a folyadékbevitel vagy az ételallergiák kérdése – annak, aki most várja az elsőt, a Születéstől születésnapig szinte kötelező alapmű, hiszen rengeteg időt spórolható a segítségével.

Húsok és halak is vannak benne Forrás: Zirig Árpád

Ebben minden egyben van; nem kell a szellemi leépülést garantáló babablogokat és mamafórumokat bújni. Azokat háromgyerekes apaként csak azoknak ajánlom, akik eddig nem hitték el, hogy a gasztro- és autós trolloknál csak a kismamák a keményebbek.