Balti porter lett Magyarország legjobb kisüzemi söre: a Miskolcon megtartott Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének XI. Nemzetközi Sörversenyén közel kétszáz ital került a zsűri elé.

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete húsz éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Az idei, sorrendben a tizenegyedik verseny rekordszámú nevezést hozott, több mint 170 sör sorakozott a Miskolci Galériában. Érkeztek sörök Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából és Csehországból is, és az idén első alkalommal két hazai nagy sörgyár is beszállt a versenybe. 

Gazdag volt a mezőnyForrás: Branda Gyula

A bírálatot a zsűri hat csoportra osztva végezte 20 pontos rendszerben. A legalább 17 pontot elérő sörök arany-, a 14-et ezüst-, a 11-et elérők pedig bronzdiplomát kaptak. Gyémántdiplomát a három legmagasabb pontszámot elérő aranyérmes sör kapott. 

A bírálatok végeztével, a pontszámok összeadása után helyben meg is lett az eredmény: idén a nevezettekből 53 sör ért el bronz, 39 ezüst és 36 arany fokozatot. Az utóbbiak közül a három legmagasabbra értékelt sör kapott gyémántdiplomát: 

  1. Bereczki István – Zentus Par-Celsus balti porter 20 pont
  2. MONYO Brewing – Flying Rabbit amerikai IPA 19,85 pont
  3. Guri Sörfőzde – Pompeii amerikai pale ale 19,76 pont 
A legjobbak listájaForrás: Origo