Kitört a háború, a kínaiak legyőzik az oroszokat?

kínai kaviár
Vágólapra másolva!
Ha Kínára gondolunk, valószínűleg nem feltétlenül a megbízható minőség jut elsőként az eszünkbe, de ahogy szokták mondani: nagy ország az, sok minden elfér benne. Például egy rakás kiváló tokhal, amiből következik a kiváló kaviár. 
Vágólapra másolva!

A kínaiak alacsonyak és legfeljebb a ping-pinghoz értenek, ha labdáról van szó, hangzik az általános előítélet, de azért valahogy csak bejátszották magukat öten is az NBA-be. Lássuk be, több mint 1,3 milliárd ember között elég sokféle akad, még tokhal szakértő is.

A szakértők szerint ez a legjobb Forrás: Kaluga queen

A tengerparti Hangcsou várostól nem messze fekvő Qiandao tóban évek óta folyt a csendes, ám annál hatékonyabb munka. Az 573 négyzetkilométeres tó egyik sarkában a beszédes nevű Kaluga Queen (a kaluga az egyik tokhal típus neve) vállalat mostanra 60 tonna kaviárt gyárt a tóban tenyésztett tokhalfarmon.

Ducasse elismerte

A kaviár önmagában is eléggé luxusnak számít, de a legmagasabb minőségű ikra különösen drága és értékes áru. Nem könnyű erre a hagyományosan Oroszország által uralt piacra betörni, de ha maga a francia gasztropápa,

Alain Ducasse szerint is rendben van egy termék, a gyártó megnyugodhat.

Márpedig jelen esetben ez történt, a hírek szerint Ducasse nem kis befolyással rendelkező éttermei szerte a világban Kaluga Queen kaviárt használnak.

A tokhal tenyésztés újabb helyszíne azért is jelentős, mert az állat 1988 óta szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, védelmét nemzetközi egyezmény biztosítja. A helyzetnek köszönhetően a vadon élő tokhalak száma minimális, így a világ kaviárrajongó fele kénytelen a tenyésztett változattal beérni.

Itt laknak a halak Forrás: Kaluga queen

A Quandao tóban a kaluga mellett beluga, ossetra, szibériai és egy saját tenyésztésű típus, a kaluga és az amur hibridje él. Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy a projekt a kínai haltudományi akadémia gondozásában indult el.

A több mint 400 kilósra is megnövő tokhalak hálóval elkerített területeken élnek,

amelyekben az állatok természetes környezetét igyekeznek biztosítani. Szegény tokhalakat szigorú diétán tartják, amelyhez az alapanyagot Peruból importálják és minden nyáron hűvösebb vizekbe költöztetik őket a megfelelő fejlődés érdekében.

Nyomonkövethető halakkal

Minden egyes halat megjelölnek és követnek, melynek köszönhetően a kaviár dobozán lévő jelzésekből a vásárlók megtudhatják, milyen típusú, színű, méretű állattól származik az ikra. A Kaluga Queent gyártó cég szerint vakteszteken a szakértők 86 százalékban a kínai kaviárt választják a legjobbnak.

A tokhal farmoknak köszönhetően a kaviár egyre elérhetőbbé vált és a növekvő igények nem csak a kínai befektetőket győzték meg. Korábbi híradások szerint Olaszország is nagy sikerrel importál kaviárt Oroszországba és a franciák sem hagyják magukat. A piac növekedését nyilván az is segíti, hogy a kaviárt mára nem csak a gasztronómiában használják, az utóbbi években a szépségipar is felfedezte alapanyagként.