Gyermekeknek készült tejpépet vont ki a forgalomból a Nébih

2016.04.28. 22:20

Azonnali hatállyal megtiltotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a 250 grammos "Nestlé 5" gyümölcsös tejpép forgalmazását.

A Nébih közleménye szerint a termék ochratoxin A méreganyagot tartalmaz. Hangsúlyozták: a kifogásolt tejpép egyszeri vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre. 

A hivatal azt írta, a hatósági intézkedésnek köszönhetően a termék már nincs az üzletláncok polcain. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki vett a 2017 januárjában lejáró és a Nestlé Portugal S.A. által gyártott termékből, ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyére. 

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki vett a Nestlé Portugal S.A. által gyártott, 2017 januárjában lejáró termékből, ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyéreForrás: Zirig Árpád

Az ochratoxinok penészgombák által termelt méreganyagok, közülük az ochratoxin A a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordulhat elő. 

A Nébih arról is tájékoztatott, hogy bár az élelmiszer-előállítók folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét,  bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen,  ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiségtől függ, ezért megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxintartalmú élelmiszereket.