Aki szeret enni, annak a szép étel is gyönyör, már az is jó érzéssel tölti el, ha megnézheti. Erre most remek lehetőség adódik: a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megnyílt a Gasztronómia fotókiállítás.
Az Europeana Food and Drink projekt részeként összejött anyag június 26-ig tekinthető meg a budapesti múzeumban. A szervező Magyar Fotóművészek Világszövetsége jóvoltából most az Origón is bepillanthatnak az anyagba: a válogatás segítségével jobban megismerik az ételeket és italokat mint az örökségünk részét, áttekinthetik a hozzájuk kapcsolódó szokásokat régen és ma.Három kategóriában írták ki a pályázatot – a kiállított képek és a mostani válogatás is ezt a tematikát követi.
A. Kategória: Étel/ ital

A fotó egy esztergomi kézműves cég csokoládébonbon termékeit bemutató sorozat része. A sorozat otthoni körülmények között természetes fény használatával készült.

A tojás fehérje és sárgája szétválasztásakor a sárgája a pohár peremén landolt. Ez a véletlen állapot inspirált a felvétel elkészítésére. Színmódosítással sikerült a látványt fokozni.

Stúdióban való fotózáskor jött véletlenül az ötlet, hogy egy ilyen mozgalmas fotót készítsen. Egy tiszta fehér hátteret szerettem volna és azt megmutatni milyen szép tud lenni egy egyszerű kompozíció is. Az olaj cseppenése és a paradicsom színe megadta a várt mozgalmasságot!

Igazán gusztusos lett Nagy Anna pastry chef munkája – ő a budapesti Salon Étteremben dolgozik.

A kép a Mezőpetri (Pártium) falusi pékségében készült, ahol tradicionális technológiával, kemencével, hagyományos eszközökkel dolgoznak, éppen úgy, mint 100 ével ezelőtt. A kenyér hagyományos sváb recept alapján készül, semmi adalékanyagot nem tartalmaz, dagasztáson kívül minden kézimunkával készül.

A kért képet műteremben készítették, a háttér fehér plexilap, a poharak fekete üveglapon vannak.

Szabadtéren, keményfa parázs fölött sütik a nyársra húzott friss dunai halakat a Szigetközben.

Erdélyben, Gyergyócsomafalván jellegzetes nyárvégi-ősz eleji munka a hagyományos lekvárfőzés, gyakran a rokonság, a szomszédok vagy az ismerősök összefogását igényli. Rőzsetüzelésű rézüstökben, állandó keverés mellett 10-20 órán át kell főzni, hogy az eredmény az utánozhatatlan ízű és illatú legyen.
B. Kategória: Vendéglátás, étkezés

A hangulatos fotó a 2009-es csíksomlyói búcsún készült Hargita megyében, Erdélyben.

Egyik legfontosabb ételünk a leves: tápál és a szomjat is elveszi.

Az ország egyik legszebb épülete a New York-palota és annak kávéháza.
C. Kategória: Étel/ital közösségi, szociális vonatkozásai

A disznóölés tényleg közösségi élmémy, összegyűlik kicsi és nagy, hogy megnézze.

A bőr lesikálva, tisztátva, jöhet a bontás és darabolás.