Így marad hetekig friss a zöldfűszer

2016.05.09. 13:15

Egy tál unalmas főzelék vagy a szimpla saláta, sőt, a krémlevesek is újjászületnek egy kis szórásnyi friss zöldfűszertől, de hiába vásárolok belőle több csokorral, ha másnapra tönkremegy. Szerencsére van egy módszer, amivel egy hétig is friss marad.

Friss zöldfűszerek nélkül nagyon szomorú az élet, semmit sem ér petrezselyem nélkül egyetlen saláta sem, bazsalikom nélkül a pizza, nem beszélve a kaporról, ami nélkül nincs tökfőzelék. Ezeket  a legjobb minőségben és áron a piacon tudom beszerezni, de nem lehet mindennap piacra menni, a zöldfűszerek pedig már másnapra szomorúan lekonyulnak és sárgás színre váltanak.  

Egy hét múlva sem hervad elForrás: Ács Bori

Szerencsére a legalaposabb és türelmesebb gasztroíró, Kenji Lopez a Serous Eats magazinban kikísérletezte, melyik az a módszer, amivel a leghosszabb ideig - akár hetekig - tárolhatók a friss fűszernövények.

A frissesség ellenségei

A következő körülmények gyorsítják fel a friss fűszerek elöregedését:

  • Erős fény: a pulton vagy a hűtőben is túl sok a fény, ettől sárgulnak el a levelek.
  • Túl sok oxigén: a szabadon hagyott növény barnulni kezd, mert túl sok levegőt kap.
  • Túl sok nedvesség: túlságosan vizes környezetben a fűszernövény egyszerűen bepenészedik, ezért nem jó megoldás a nejlonzacskó sem.
  • Túl kevés nedvesség: ha egyáltalán nem kap vizet, hamar kiszárad.

A tuti módszer

A biztosan működő módszer, amivel hetekig friss maradhat a piacon vásárolt fűszernövényünk a következő:

Meg kell mosni, majd alaposan leszárogatniForrás: Ács Bori

Először is a növényt meg kell mosni, majd nagyon alaposan meg kell szárogatni. Konyharuha vagy papírtörlő alkalmas erre.

Kevés vízzel töltött edénybe kell állítani. A legjobb tárolóeszköz egy nagy befőttesüveg vagy egy fedeles műanyag doboz. Én literes tejfölös dobozt használtam, és működött.

A doboz vagy üveg aljába kb. háromujjnyi vizet kell önteni, ebbe kell állítani a csokrot úgy, hogy a szárak vége a vízbe lógjon, de a levelek ne ázzanak.

A legjobb tároló a nagy tejfölösdobozForrás: Ács Bori

A dobozt vagy üveget le kell fedni.

Mehet a hűtőszekrénybe.

A leírt módszert petrezselyemmel, korianderrel és kaporral teszteltem, egy hét után is tökéletesen frissek maradtak, ízükből, színükből és állagukból sem veszítettek fikarcnyit sem. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK