Éljen a király, a Pörköltkirály!

pörkölt
Vágólapra másolva!
Gyula történelmét és gasztronómiai értékekeit bemutató fesztivált rendeznek a békési fürdővárosban június 3. és 5. között I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál néven - jelentette be Görgényi Ernő polgármester csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A városvezető elmondta: az önkormányzat figyel arra, hogy a turisztikai attrakciók, így a várfürdő fejlesztése, az Almásy-kastély vagy a vár kiállításának felújítása mellett mindig új, a város történelméhez vagy gasztronómiájához köthető rendezvényeket is szervezzen.

Egy jó pörköltet? Forrás: Ács Bori

Az I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál elegyíti e két értéket, és ötvözi azokat a nemzeti összetartozás napjának célkitűzéseivel - fogalmazott Görgényi Ernő. Kifejtette: sokak számára kevésbé ismert, hogy a város fejlődése a Károly Róbert király által megadott vásártartási jognak köszönhető, amely révén a település középkori kereskedelmi központtá válhatott. Mivel Gyula az egykori marhahajtási útvonalnak is fontos része volt, rendszeresek voltak a különböző vásárok, és a pásztor- és gulyáskultúra elemei is megjelentek az uradalomban.

Június 3-án a magyar ételekről szóló szakmai konferenciával indulnak a programok, de a rendezvény kiemelt napja június 4-e lesz. A pörköltfőző versenyen erdélyi, felvidéki és kárpátaljai csapatok is részt vesznek. Hét kategóriában (marha-, szárnyas-, sertés-, hal-, birka-, pacal- és egyéb pörköltek) lehet nevezni.

A részletes program a porkoltkiraly.com weblapon tekinthető meg.