Zöldségből desszert: végre itt a rebarbaraszezon!

rebarbara
Vágólapra másolva!
Itt a rebarbaraszezon, már a legtöbb zöldségesnél, piacon, sőt, hipermarketben is megtalálják. Az egyik legjobb zöldség, amiből édességet lehet készíteni, íme. néhány jó tanács és recept hozzá.
Vágólapra másolva!

A rebarbarát gyógynövényként is termesztik (magas A-, B-, C-vitamin-, magnézium-, vas- és kalciumtartalma miatt) – ezt a zöldséget viszont főként gyümölcsként fogyasztjuk. A növény szára zöldes-pirosas, amelyet zsengén hámozni sem kell, a szezon vége felé viszont érdemes lehúzni a héját.

Friss, zsenge rebarbara Forrás: Táfelspicc

Rebarbarát a spárgához hasonlóan vegyenek: a feszes, lédús darabok a jók, amikbe ha óvatosan belevájják a körmüket (anélkül, hogy tönkretennék a zöldséget),

pattanva kell felszakítani a héjat és a húst.

A hajlékony, puha tapintású rebarbarák már régiek, a tövüknél gyakran annyira fásak, hogy hőkezelés után is kellemetlenül szálasak maradnak. A rebarbara egyébként két hétig friss marad a hűtőben.

Ezután megmarad a zöld, harsogó, savanykás szár, aminek néhány perc hőkezelés elég ahhoz, hogy összeessen. A savassága miatt érdemes más, édeskés gyümölcsökkel használni – ilyenkor adott, hogy eperhez, később málnához nyúljunk, de az almák és a lédús barackok is illenek hozzá.

Rebarbarabefőtt eperrel Forrás: Táfelspicc

A zöldfűszerek közül a menta, a tárkony, a citromfű vagy a citromos kakukkfű egészíti ki, de jól kiegyensúlyozza a vanília, kis mennyiségben a fahéj vagy a tonkabab, de a gyantás-citrusos boróka is megy hozzá.

Egyszerű pohárdesszert rebarbararaguval Forrás: Nábelek Zsófia

A legegyszerűbb ragut készíteni belőle: önmagában vagy más gyümölcsökkel keverve sütőben (vagy közepes hőfokon serpenyőben) hamar elkészül.

Jól lezárt dobozban nagyjából két hétig eláll a hűtőben,

mehet a reggeli joghurtra, müzlire, zabkására, panna cottára, pavlovára vagy csak egyszerűen vaníliafagyira. Mi egy egyszerű, habos pohárdesszertet készítettünk belőle.

Rebarbararagu bogyós gyümölcsökkel

Alapanyagok:

  • 2-3 szál rebarbara meghámozva
  • 150 g bogyós gyümölcs (eper, szeder, málna, áfonya)
  • 2 evőkanál barna cukor vagy méz
  • 1 csipet só

A rebarbarát 2 centis darabokra vágom, összekeverem a többi alapanyaggal, és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 15-20 percre. Ezalatt a gyümölcsök is kiengedik a levüket, és egy egyszerű, de intenzív gyümölcsragu lesz belőle.

A pohárdesszerthez:

  • 4 réteslap
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl tejszín

A vajat és a cukrot egy kisebb edényben összeforralom, ezzel megkenem a réteslapokat, amiket egymásra rétegezek. 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm.

Közben a tejszínt habbá verem.

Amikor kihűlt a karamellizált rétes és a ragu is, pohárba halmozom, a tetejét egy kevés citromhéjjal szórom meg.

Rebarbarás tarte tatin Forrás: Nábelek Zsófia

A zsenge rebarbara könnyen megpuhul, ezért tarte-ok vagy piték kiegészítője is lehet.

Ugyanígy rétesbe is érdemes tölteni, jól megy a mákhoz, a túróhoz, de önmagában is mehet a rétestésztába. A klasszikus tarte tatin rebarbarával verhetetlen: az édes, tömény karamellt feloldja a rebarbara savassága, amit a megfordított tészta végül magába szív.

Rebarbarás tarte tatin

Alapanyagok:

A cukrot karamellizálom (technológia itt) és a tortaformába öntöm, közben vigyázok, nehogy rám cseppenjen a forró cukor. A formát óvatosan megdöntöm, és eloszlatom benne a karamellt. A rebarbarát felkockázom, vagy ha nagyon ráérek, hosszában méretre vágom, és úgy fektetem a karamellre.

Ráfektetem a kinyújtott omlós tésztát,

néhányszor megszurkálom villával, hogy kiszabadulhasson a gőz,

a széleit pedig a rebarbara alá nyomkodom. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. Ha csatos formát használok, alufóliával becsomagolom az alját, hogy a karamellás rebarbaraszaft ne folyjon ki a sütő aljára.

A megsült tarte-ot 10 perc pihentetés után megfordítom. Langyosan, vaníliafagyival vagy tejszínhabbal a legjobb.

Epres-rebarbarás túróspite tárkonnyal Forrás: Nábelek Zsófia

Nagy kedvenc a sült túrós pite rebarbarával és eperrel, amit most egy kis friss tárkonnyal dobtunk fel sütés után – egyszerű, gyorsan elkészül, és legalább olyan gyorsan el is fogy.

Túrós pite rebarbarával és eperrel

Alapanyagok:

  • 1 adag pitetészta
  • 3 szál rebarbara
  • 5 szem eper
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1 vaníliarúd magjai
  • 4 evőkanál barna cukor
  • fél kg túró
  • 2 tojássárgája
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 kis pohár tejföl

A pitetésztát kinyújtom, papírral bélelt formába teszem, villával megszurkálom, és 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütöm.

Közben a meghámozott rebarbarát felkockázom, az epret is, majd

összekeverem a keményítővel, a vaníliával és a cukorral.

A túrót elkeverem a tojássárgájával, a tejföllel, a cukorral és a citromhéjjal.

A túrót a pitetésztára halmozom úgy, hogy a szélén több legyen, így a közepén lévő mélyedésbe teszem az epres rebarbarát. 200 fokra melegítem a sütőt, és 15 perc alatt készre sütöm. Amikor langyos, megszórom néhány levél friss tárkonnyal.

A rebarbarát befőzni is érdemes, ehhez itt találnak útmutatót.