Ehető lesz a dobozos sör és üdítő csomagolása

2016.05.22. 11:48

Az élővizek szennyezésének egyik legszörnyűbb eleme a hatos aludobozokat összefogó műanyag gyűrű, ami a vízbe kerülve számtalan állatot nyomorít meg vagy pusztít el. Mostantól viszont akár meg is ehetik.

Az új fejlesztést a Saltwater Brewery nevű kézműves söröket gyártó vállalatnak köszönhetjük, a tulajdonosoknak feltett céljuk, hogy nem csak finom söröket készítenek, de egy kicsit a világot is megváltják. Ezért az amerikai Florida államban működő cég kikísérletezte a száz százalékig lebomló anyagból készült, hatos csomagoláshoz való gyűrűt, amit a tengeri állatok akár meg is ehetnek. 

Ugyanolyan tartós, mint a műanyagForrás: Saltwater Brewery

Maradékból készül

Az eddig műanyagból készült gyűrűt most a sörgyártás során megmaradt búzából és árpából készítik, és a Saltwater Brewery azt állítja, legalább olyan hatékony és ellenálló, mint az állatgyilkos verzió. Azt remélik, a fogyasztók hajlandók lesznek egy kicsivel többet fizetni a sörükért, ha cserébe életeket menthetnek meg. 

Minél több gyártó csatlakozik az ehető csomagolás gyártásához, annál olcsóbb lesz előállítani, és az árpa-búza gyűrű valódi versenytársává válhat a műanyagnak. És akkor még több állat menekül meg, amire pedig tényleg csak koccintani lehet. 

Árpából és búzából – ehetőForrás: Saltwater Brewery

Szomorú háttér

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az amerikaiak egy év alatt közel 240 milliárd liter sört isznak meg, ami jellemzően alumíniumdobozokban kerül értékesítésre, műanyag gyűrűvel összefogva. A gyűrűk jelentős része a tengerbe kerül, ahol madarak, teknősök és más állatok milliónak életét teszi tönkre. 

Ezt csinálja a műanyagForrás: Origo