Éttermet is lehet közösségileg csinálni

2016.06.01. 11:11

Azokban az országokban, ahol a társadalmi részvételnek hagyománya van, múzeumot, kocsmát és éttermet is lehet közösségi alapokon üzemeltetni. És még a minőség is megmarad.

A közösségi jelző mostanában leginkább valami internetes tartalmat vagy webes gyűjtést szokott jelenteni, pedig az ilyen típusú együttműködés bizonyos országokban komoly hagyományokkal bír. A britek például annyi mindent csinálnak közösségi üzemeltetésben, hogy listázzák a legjobb helyeket, többet közt az éttermeket.

A minőség a lényeg

Amikor nemrégiben egy olasz börtön fine dining éttermének sikereiről írtunk, kiderült számunkra, hogy bár a milánói kezdeményezésről beszéltek mostanában sokat, de Angliában már régóta működnek hasonló helyek. A The Clink nevű civil szervezet (magyar jelentése sitt) négy ilyen éttermet is üzemeltet a vendégek nagy megelégedésére, a cardiffi egységet a Tripadvisor közönsége beszavazta a legjobbak közé fine dining kategóriában. 

Ilyen egy fogás a börtönétterembenForrás: The Clink/Facebook

A közösségi éttermekre azonban messze nem csak az elítéltek rehabilitációja jellemző. A Guardian toplistáján a legjobbak között szerepel még a The Clink mellett például a Brigade Bar&Bistro, amely Londonban hajléktalanok bevonásával készíti a kritikák szerint is jó minőségű ételeket.

Hajléktalanoknak segítenekForrás: Brigade Bar/Facebook

A Cheltenhamben található Star Bistro szintén az éttermi szolgáltatásaival érdemelt ki dicséretet, az, hogy fogyatékos emberekkel közösen működtetik a helyet, szinte csak egy érdekesség. 

Fogyatékosokkal együttForrás: Star Bistro/Facebook

Itthon is

Fogyatékos témában egyébként nálunk is elindult valami, Budapesten, a Baross utcában nemrég nyílt meg a Nem adom fel nevű kávézó, amely szintén hasonló módszerrel, fogyatékos és átlagos emberek közös munkájával működik.

A Guardian toplistáján egyébként szerepel még számos pub, múzeum, egy korábbi hasonló gyűjtésben pedig közösségi szálláshelyeket mutattak be, a választék tehát meglehetősen impresszív. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK