Vágólapra másolva!
A brit dietetikusok és táplálkozási szakértők két pártra szakadtak: az egyik szerint együnk nyugodtan zsírt, a másik szerint számláljuk csak szépen továbbra is a kalóriákat. Nekünk a zsír tetszik jobban.
Vágólapra másolva!

A brit National Obesity Forum (NOF) és a Public Healt Collaboration (PHC) nevű civil szervezetek komoly állításokkal lepték meg a nagyközönséget nemrég. A téma a zsír és a szénhidrátok hatása az emberi testre, a kérdés az, mi okozza az elhízási járványt.

Hosszú éveken keresztül elfogadott alapvetés volt, hogy a zsír káros az emberi szervezetre. Az élelmiszeripar ráállt a zsírszegény termékek gyártására, rengetegen mondtak le örökre a szalonna, a tejszín és a tojássárgája élvezetéről abban a reményben, hogy ez megoldja az életüket.

Hivatalosan ezt nem szabad Forrás: Táfelspicc

Beszóltak

Persze nem a két brit szervezet az első, akik azt állítják, hogy a zsírokkal valójában semmi probléma sincsen, ellenben a cukor és a finomított szénhidrátok minden bajnak okozói. A nyilvánosság előtt azonban eddig nem volt jellemző, hogy civil szervezetek ilyen keményen kritizálják a hivatalos álláspontot. A NOF és a PHC egyenesen azt állítja, hogy a zsírszegény diéták nem jelentenek megoldást a Nagy-Britanniát sújtó elhízási járványra, és inkább mindenkinek megint „rendes” ételeket, húst, tejterméket és burgonyát kellene ennie, mert „nem a zsírevés hizlal”. Sőt, szerintük a zsírosabb tejtermékek fogyasztása egyenesen megvédi a szívet. Az is elhangzott, hogy a cukrot viszont kerülni kell, a finomított szénhidrátokat szintén.

Ez idáig még akár lehetne a szokásos, az egyik szakértő ezt mondja, a másik azt. De a két szervezet nemcsak tanácsokat ad, hanem rendesen le is támadta a Public Health England (PHE) nevű kormányzati szervezetet, amelyet a civilek szerint „megrontott a kereskedelmi befolyás”.

Egyenesen azt állítják, hogy a legutóbbi hivatalos brit egészséges életmódajánlás, amit a kormányzati szerv adott ki, az élelmiszeripari lobbi terméke.

Olvadó disznózsír – állítólag ez a jó Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Visszaszóltak

Természetesen a kormányzati oldal sem maradt csendben. Számos elismert egészségügyi szakértő nevezte tudománytalannak és megalapozatlannak a civilek jelentését, majd Tom Sanders, a King’s College professzora hosszas válaszban részletezte, miért helytelen a National Obesity Forum és Public Health Collaboration véleménye. Sanders felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentés összemossa a minőség és a mennyiség fogalmát, hiszen a legjobb étrend során is lehetséges túl sokat enni.

Dr. Alison Tedstone, a PHE vezető dietetikusa szintén nem habozott ellenvéleményt megfogalmazni.

A rendelkezésre álló bizonyítékok fényében arra biztatni az embereket, hogy egyenek több zsírt, viszont kevesebb szénhidrátot, és ne számolják a kalóriákat, felelőtlenség”

– állítja Tedstone.

A kalóriát telefonnal is számolhatjuk Forrás: Tellspec

Hogy mégis mi az igazság? Azt sajnos nem tudjuk. Bizonyos vizsgálatok (és a franciák statisztikai adatai) azt igazolják, hogy a zsírra komoly szükségünk van. Más kutatások azt mondják, a zsír csökkentésével sokkal könnyebben lehet fogyni.

Valószínűleg nem létezik mindenki számára egyaránt könnyen alkalmazható szabályrendszer,

mivel nem vagyunk egyformák. De a túl sok kerülése elég jó elvnek hangzik.