Beszálltak a Brugesi sörivók a három kilométeres sörvezeték finanszírozásába, azzal a feltétellel, hogy lesz rajta egy csapolópont. Lett. 

Az elképzelést Xavier Vanneste, a De Halve Maan sörfőzde tulajdonosa vetette fel négy éve, mivel el akarta kerülni, hogy az UNSECO világörökség részét képező macskaöves, középkori kisvárosból több száz teherautón kelljen történelmi sörfőzdéje termékét palackozásra szállítania. 

A helyi sörkedvelők vevők voltak ötletére azzal a kikötéssel, hogy hajlandók befektetni, amennyiben kapnak egy csapolópontot a vezetéken - mondta Vanneste.

Ami jó a városnak, jó a sörkedvelőknek isForrás: NurPhoto/Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto/Joaquin Gomez Sastre

 A vezeték négymillió eurós költségeinek tíz százalékát a helyi sörivók adták össze. A vezetékbe már ősztől óránként négyezer liter sört fognak átpumpálni, hogy az ipari parkban lévő palackozóba jusson.

"Ez rengeteg sör, jóval több, mint amit bárki egy életen át képes meginni" - tette hozzá Vanneste, aki a Brugse Zot és a Straffe Hendrik nevű sörökről híres. 

Az adományozókat bronz, ezüst és arany fokozatúakra osztották fel. Ha valaki 7500 eurót fektetett be, élete végéig naponta egy üveg Brugse Zot sört csapolhat magának. Volt olyan befektető, egy helyi étteremtulajdonos, aki 11 ezer eurót ajánlott fel a projekthez.

A sör környezetbarát szállítása lehetővé teszi, hogy a sörfőzde régi, történelmi otthonában maradjon és tovább növekedjen anélkül, hogy környezetileg károsítaná Brugest.