Egyen jót és olcsón a tengerparton!

Brigton street food piac
Mindenki eljött
Vágólapra másolva!
Anglia nem az olcsóságáról híres, főleg, ha nyaralásról van szó, pedig akkor is meg lehet találni a megfelelő helyeket, csak tudni kell, hol keressük. Leginkább az utcán.
Vágólapra másolva!

Ha van ország, ahol a street foodnak hagyománya van, az Anglia. Nem nagyon létezik olyan parkoló, fesztivál, erdei túraút, tengerparti öböl, amelynek közelében nem találunk legalább egy aprócska teherautót némi kávéval-teával és az

esetek többségében borzalmas hamburgerrel,

illetve süteményekkel. De a mennyiség sokszor kitermeli a minőséget is, főleg, ha beszállnak a hipszterek is a buliba.

Online háttér

Bár a tengerhez közel eső területeken a friss halnak köszönhetően elvileg minden adott hozzá, hogy finomat együnk, a nyaralók tömegei általában valahogy mégsem a minőségi vendéglátás irányába viszik el a kínálatot. Korábbi tapasztalatainkból okulva ezért komoly előkutatásokat végeztünk, amikor Anglia egyik legnépszerűbb nyaralóhelyére, Brightonba indultunk.

Sajnos a Tripadvisor és hasonló közösségi oldalak ajánlásait nem lehet teljes mértékben komolyan venni, muszáj a profik toplistáit is végignézni, mert az átlag utazó vagy helyi lakos igényei nem feltétlenül egyeznek a miénkkel. Egy ilyen online kutatás során botlottunk bele a brightoni Street Diner nevű utcakaja összejövetelbe, ami azonnal felkeltette az érdeklődésünket.

Mindenki eljött Forrás: Origo

Tekintettel rá, hogy a street food és a food truck mennyire elterjedt jelenség Nagy-Britanniában és micsoda

borzalmakba lehet az esetek többségében belefutni,

azért voltak fenntartásaink.

A Street Diner javára szólt azonban a több éves működés és a visszafogott, kicsit béna, de kedves Facebook kommunikáció, amiből nyilvánvaló volt, hogy komolyan veszik, amit csinálnak. Bár ez kevéssé látszik rajta, mivel a rendezvény még mindig főleg lelkes amatőrök hobbijának tűnik, a Street Diner már 2013 óta eteti Brighton népét. Kate O'Sullivan és Christine Angus a londoni piaci és utcakaja trendet próbálta meg a helyi termelők és éttermesek segítségével bevezetni a tengerparti városban.

Lelkesedésből nincs hiány Forrás: Origo

Vegyes felvágott

Jelentjük: a projekt remekül sikerült. Mostanra gyakorlatilag minimális marketinggel (heti egy Facebook poszt, de főleg szájhagyomány) minden pénteken telt házzal üzemel a street food piac, sok sátorban 1-2 óra alatt az összes árut eladják.

A heti menük alapján a kínálat mostanra aránylag állandónak mondható, a választék meglehetősen eklektikus.

A mediterrán konyhát a paella képviseli, a hamburger természetesen nem maradhat el, a vietnami és a japán ízek kedvelőinek sem kell csalódniuk, és persze kötelező a pizza, a mexikói.

A hagyományosabb angolszász ételeket általában kicsit modernebb felfogásban tálalják, de így is nagyon népszerűek. A lassú főzéssel készült sertéshúsok, a tepsiben készült sajtos tészta és az olajban sült tőkehal biztos befutók. A sütemények és a vegán kínálat is látványos, a brownie-kat jellemzően nagyon hamar elkapkodják.

A heti felhozataltól függően néha lehet kolbászt, hot-dogot és „hagyományos” lengyel street foodot is kapni. Ez utóbbi alapján nyilvánvaló, hogy Anglia bőven megérett már egy „tradicionális stílusú” gulyáságyúra, hogy a hungarikumok világát is megismertessük a britekkel.

Tempurálódik a friss hal Forrás: Origo

Mindenki eljött

A nem különösebben felturbózott, inkább megbízható alapfogásokat bemutató kínálat mellett a közönség is visszafogott. Mivel a Street Diner heti rendszerességgel visszatér, jellemzően nem fesztiválos a hangulat, inkább a heti piachoz hasonlít, ahová minden pénteken el szoktunk menni.

Nem kell hozzá kiöltözni, nincsenek mutatványosok, csak ebéd

, amit megeszünk és mindenki megy tovább. A belvároshoz közeli, egészen apró parkban, ahol a sátrakat felállítják, gyakorlatilag minden társadalmi réteg megjelenik. Az öltönyös irodisták és a menő babakocsit toló fiatal szülők mellett feltűnnek természetesen a diákok és hippik, de nyugdíjasból is akad rendesen. Az ételen kívül nincsenek egyéb szolgáltatások, nem szól zene, hangosbemondó, mindenki a fűben vagy a kőlépcsőkön eszik és a legtöbb fogyasztó nem marad sokáig.

Nem nagy hely, de kellemes Forrás: Origo

Lazább elvárások

A hangulat az árusok körében is meglehetősen laza. A sátrak nagy része minden oldalról nyitott, egészen kicsi felületeken készítik az ételeket és jól láthatóak a tárolók, amikből előszedik az alapanyagot.

Egy vendéglátással foglalkozó helyi forrásunk szerint ez a legkevésbé sem meglepő. Egyáltalán nem higiéniai szempontból, ezen a területen ugyanis eleve nagyon mások az elvárások Nagy-Britanniában, mint Magyarországon.

A néha valóban kifejezetten esetlegesnek, sokszor elhasználtnak tűnő eszközök, amik segítségével a Street Diner ételei készülnek, megfelelnek az illetékes hatóság előírásainak, mert azokat eleve úgy alakították ki, hogy ez ne legyen nehéz feladat.

Egyrészt a műfaj rendkívül elterjedt, komoly igény van rá és

a miénknél jóval kevésbé szigorú szabályok mellett sem fordulnak elő problémák,

tehát nyilvánvaló, hogy működik a rendszer. Másrészt a vendéglátósok működését ellenőrző egészségügyi hatóság nem a büntetésre, hanem az együttműködésre és fejlesztésre megy.

A hivatalos értékelést csillagok formájában adják, amit kötelező kitenni az állandó éttermek ablakába, így a vendég azonnal látja, mire számíthat és az üzemeltető is érdekelt a fejlődésben. Tekintettel rá, hogy a Street Dineren főző árusok, mint például az elképesztően friss sült halat kínáló Olly's Fish jóféle street foodoshoz méltón előre bejelentve, kiszámíthatóan járják a környéket és a fesztiválokat, nyilván nekik is érdekük, hogy a működésük megfeleljen az elvárásoknak.

Amatőrnek tűnő módszerek, de működnek Forrás: Origo

Ár-érték

Az árak általában 5-6 font körül járnak, ami forintra átszámolva elsőre talán még mindig nem tűnik annyira olcsónak. Tagadhatatlan, hogy itthon 2000-2500 forintért már egész jó minőségű, 2-3 fogásos ebédmenüt ehetünk, ráadásul étteremben, terített asztalnál. De

figyelembe véve az angol viszonyokat, a tengerparti helyszínt és a minőséget, csak ajánlani tudjuk a Street Dinert

, bőven megéri. Minél többen megyünk, annál több félét tudunk megkóstolni, de a halat semmiképpen nem szabad kihagyni! Nyitva minden pénteken 11-15 óráig, érdemes legkésőbb 12-re odaérni, hogy teljes legyen a kínálat.