Hungarikum lett az Erős Pista. Sírjunk vagy nevessünk?

ÉPÜLET Erős Pista ételízesítő Fokhagymakrém FOTÓ FOTÓTÉMA Gulyáskrém Piros Arany tárgyfotó üzlet Siófok, 2013. augusztus 23.
Magyar gyártmányú ételízesítők a külföldiek által is rendszeresen látogatott Kálmán Imre sétány egyik kis üzletének kínálatában.
M
Siófok, 2013. augusztus 23. Magyar gyártmányú ételízesítők a külföldiek által is rendszeresen látogatott Kálmán Imre sétány egyik kis üzletének kínálatában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A Hungarikum Bizottság legújabb döntése biztos sok vitát gerjeszt majd. A Törley pezsgő hungarikummá nyilvánítása érthető, de az Erős Pista biztos sokak számára vitatható.
Vágólapra másolva!

A magyar cimbalommal, a Törley pezsgővel, a Piros Arannyal és az Erős Pistával, illetve a kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúrával bővült a Hungarikumok Gyűjteménye - közölte a földművelésügyi miniszter a Hungarikum Bizottság pénteki, kisvárdai ülése után.

Fazekas Sándor elmondta, a bizottság döntése értelmében bekerült a Magyar Értéktár tételei közé a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, az egri bikavér, a tiszai halászlé, a Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap, a mirelit termékek, a tiszavirág és a tiszavirágzás, a dobostorta, valamint az Országos Kék Túra.

Mától ez is hungarikum Forrás: MTI/Jászai Csaba

A Hungarikumok Gyűjteményébe a pénteki döntéssel már 60 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 143 tételesre bővült - tette hozzá a miniszter. A tárcavezető az új hungarikumok kapcsán hangsúlyozta, a világszerte ismert magyar cimbalom az egyik legfontosabb magyar népi hangszer, zenéjét az egész világon szeretik, a Föld legtávolabbi pontjaira is eljutott.

A miniszter szerint a Piros Arany és Erős Pista paprikakészítmények a magyar konyhának és étkezési kultúrának fontos elemei. A világmárkának számító Törley pezsgő mintegy száz országban kapható, a legfinomabb magyar borok és pezsgők sorát egészíti ki. A kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra pedig egyedülálló természeti jellegük miatt kapták meg a címet.