A laktózérzékenység néhány éve még egy kevéssé tudatosított jelenség volt – az utóbbi években azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a tejallergiások nagy csoportja él közöttünk. A diétás életmódot azonban sokan nem csak egészségügyi okokból választják, hiszen valaki szabad akaratából mond le az állati tejről.

A blogokon, fórumokban, baráti beszélgetéseken elcsípett receptek kétségkívül hasznosak, de van, hogy remekül jön egy komplex, modern gyűjtemény. Külön öröm, ha ez nem egy németből és angolból lefordított, a hazai ízekkel kevésbé találkozó mű – Ambrus Krisztina Viszlát, laktóz! című könyve tényleg telitalálat. 

Alapmű lehetForrás: Zirig Árpád

Látványos és modern, magyar és mégis nyitott az új ízekre. A Boook kiadó ügyesen ráhasalt a hullámra, és a laktózérzékenyek között már évek óta maximálisan elismert, 2006 óta publikáló szerző könyvét adta ki. Krisztina gyerekkora óta maga is ezzel a problémával küzd, húsz éve főz a laktóz elhagyásával, így nem véletlen a sokrétű receptsor, amelyek mögül jól kiérezhető  a tapasztalat.

Nem lesz unalmasForrás: Zirig Árpád

A Viszlát, laktóz! érthető és szerethető még azoknak is, akiknek nem okoz gondot  a tej. Informatív táblázatokkal indít, majd előétel, főétel és desszertek bontásában kínálja az újabb és újabb recepteket, melyeket ügyesen megmutatnak Csigó Zita egyszerű, de remek hangulatú fotói.

Gombóc? Naná!Forrás: Zirig Árpád

Kreatív alapanyag-választás, mértéktartó kompozíciók – kiindulási alapnak is remek ételek ezek, amelyek az otthoni háztartások megszokott ízeihez alakíthatunk. Ha ön vagy családtagja, esetleg barátja szintén nem bírja a laktózt, ezzel a könnyvvel jó érzéssel győzheti le a problémát.