A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a gumicukrokat vizsgálta legújabb terméktesztjén. A Szupermenta projekt keretében húszfélét ellenőriztek: élelmiszer-biztonsági szempontból valamennyi megfelelőnek bizonyult, de hibás jelölés miatt 8 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani.

A termékteszt során vizsgálták a gumicukrok összes cukortartalmát, vitaminok hozzáadásával előállított termékek esetén a vitamintartalmat, a mesterséges színezékeket, a savtartalmat, a nedvességtartalmat és a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.

A cukortartalom mennyisége jogszabály által nem szabályozott, így a mért eredményeket a tápértékjelölésen szereplő értékekkel vetették össze. Csupán egy termék cukortartalma haladta meg a tápértékjelölésben szereplőt, az élelmiszer-vállalkozónak felül kell vizsgálnia a termék előállításakor alkalmazott anyagnormát, illetve az általa jelölt értéket.

A gumicukrokat szinte minden esetben színezik, amelyhez legtöbb esetben színező hatású növényi kivonatokat és sűrítményeket használnak, de a megfelelő szín mesterséges színezékekkel is kialakítható. A laborvizsgálatok azt igazolták, hogy a vizsgált gumicukrok mesterséges színezékeket nem tartalmaztak.

Ez van a gumimaciban!Forrás: Nébih

A jelölés ellenőrzése során a Nébih szakemberei több szabálytalanságot is találtak. Olyan összetevők szerepeltek a termékspecifikációkban, amit a termék csomagolóanyagán nem tüntettek fel. Az egyik áruházlánc önkiszolgáló rendszerében kapható gumicukrok címkéin olvasható információk eltértek a gyártó által a csomagolóanyagon jelölt adatoktól. A jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. 

20 termékből összesen 8 esetében indult eljárás jelölési hibák miatt. Valamennyi termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor, amelynek várható összege kb. 370 ezer forint lesz.

A részletes vizsgálati eredményeket ide kattintva tölthetik le.

A Szupermenta terméktesztek hagyományainak megfelelően a kedveltségi vizsgálatra is sor került. A szakértő és laikus kóstolók a gumicukrok alakját, külső megjelenését, színét, illatát, ízét és az állagát pontozták. 

Ennek sorrendje a következő:

  1. Haribo Goldbären Gyümölcsös gumimacik
  2. Coop Gumicukor Vegyes gyümölcsízű gumimaci
  3. Haribo Happy Cherries gyümölcsízű gumicukor