Zöldséget termeltek marsi talajban

Vágólapra másolva!
Nem viccelünk, egy holland kutatócsoport bejelentette, hogy sikerült zöldségeket és gabonát nevelniük a Marsról származó földben és ráadásul a termény ehető is.
Vágólapra másolva!

A Mentőakció című könyv és film a Mars bolygón magára hagyott hősének legfontosabb tette a krumplitermelés volt. Valószínűleg még maga a szerző sem lehetett benne biztos, hogy ez lehetséges, de most már bizonyíték is van rá.

A holland Wageningen egyetem kutatócsoportja az elmúlt két évben különböző zöldségeket és gabonákat vetett és nevelgetett marsi talajban. Illetve

a termelésre használt föld természetesen nem konkrétan a Marsról származott, de olyan összetétele volt, mint a vörös bolygón szokásos talajnak.

A bőséges retek, zöldborsó, zab és paradicsom termés nem tartalmazott veszélyes szintű nehézfémeket” - írta a kísérletről a Phys.org. Így most már az is bizonyítást nyert, hogy amit a Marson aratunk, azt meg is ehetjük, nem veszélyes a fogyasztása.

És tényleg lehetséges! Forrás: Intercom

A kutatás eredményei rendkívül ígéretesek.

- nyilatkozta Wieger Wamelin, vezető ökológus.

A kísérletben más fajtákat is ültettek, például burgonyát (!), zöldbabot és sárgarépát.

Egy közösségi finanszírozású kutatásban azon dolgoznak, hogy ezeket a zöldségeket is megvizsgálják, alkalmasak-e emberi fogyasztásra.

Fontos, hogy minél több fajta terményt leteszteljünk,

hogy biztosak lehessünk benne, a Marson letelepedőknek széleskörű kínálat áll a rendelkezésére az élelmezésben” - mondta Wamelin. Hát igen, emlékszünk még rá, szegény Mark Whatney-nak milyen elege volt már a krumpliból egy idő után.