Mindenki tudja, hogy nem kéne édességet ennie, de ha gumicukor kerül az asztalra, könnyen kontrollvesztéses állapotba kerülünk, pillanatok alatt kiürül a zacskó.

Cukor, aromák, színezékek? Hát igen, pont ezek azok, ami miatt néhányan lelkiismeret-furdalást éreznek, ha egy maréknyi színes, édes macika a gyomorban landol. A múlt héten, a 2016-os Külgazdasági és Külügyminisztériumi Borválogatás bemutatója mellett teljesen véletlenül futottunk bele a németes név ellenére teljesen magyar Obstermann’s standjába. Mivel gumicukrot kínáltak, muszáj volt megállni. 

Ezt bátran adtam a gyereknekForrás: Zirig Árpád

Mi az ötlet?

A csengeri cég stratégiája remek, végre üzemi szinten is ráálltak a gasztrobubusok kedvenc otthoni taktikájára, vagyis gyümölcslét használnak, nem cukros, ízesített szirupot. Mivel a hazai alma olcsó és jó, a levét veszik alapul az édesség gyártásához. Nincs hozzáadott cukor, csak az, ami benne volt a gyümölcsben.

Három változatbanForrás: Zirig Árpád

A nagy gyártók zöme cukorral dolgozik, nem használnak gyümölcslevet – végigbogarászva a kedvelt és elismert márkákat nem leltünk pont ilyet. (Olyat, amely cukor helyett egyéb édesítőszert adagol, igen – mint például a DeBron -, de ugye sokaknak pont azok mellékíze jelent visszatartó erőt.)

Öröm és boldogságForrás: Zirig Árpád

Bizonyos változatoknál állati eredetű zselatin helyett növényi pektint is használnak, így azokat vegák is torkoskodhatják – ilyen terméke ugyan a Haribónak is van, de sajnos ott sem mindegyik.

Nincs mutyiForrás: Zirig Árpád

A kérdés, hogy finom-e?

Az almás alapíz végig megmarad, kísérik a tipikus almás savak is. Picit szokatlan, de pár szem után én pont a természetes hatású savasságot kedveltem meg benne. Mesterséges színezék és aroma sincs benne, így nem hivalkodó sem a külseje, sem az íze – nem érezni a gumicukrokra általában jellemző valóságtól való elrugaszkodottságot.

Adatok a csomagolásrólForrás: Zirig Árpád

Naná, hogy a gyerekeken is teszteltem – náluk gond nélkül átment, sőt, pillanatok alatt eltüntették a három zacskót, amit kivételesen nyugodtan hagytam. Nincs okom apai aggodalomra, ettől nem kell azonnal fogorvoshoz rohanni. 

Hamar elfogyottForrás: Zirig Árpád