Mégsem hizlal a tészta? Hurrá!

2016.07.05. 12:47

A tésztaevés nem hizlal, hanem éppen az egészséges testtömegindexszel mutat összefüggést - derült ki egy friss olasz kutatásból.

A mediterrán étrend alapját képező kifőtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása adta vissza - írta az Eruekalert.org. 

23 ezres csoport

A Nutrition and Diabetes című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 23 ezer embert vizsgáltak meg, őket két nagy közegészségügyi felméréshez toborozták, amelyeket ugyanez az osztály végzett.

Mostantól szabad?Forrás: Táfelspicc

„A résztvevők testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy ellentétben sokak vélekedésével, a tésztaevés és a túlsúly nem függ össze, sokkal inkább az ellenkezője igaz: adataink alapján a tésztafogyasztás a vékonyabb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és egészségesebb testtömegindexszel kapcsolatos” - magyarázta George Pounis, a tanulmány vezető szerzője. 

Hiánypótló kutatás?

Sok kutatás bizonyította, hogy a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon a testsúly megtartása szempontjából is. Arról azonban kevés volt az adat, hogy milyen szerepet játszik ebben az étrend fő összetevője, a tészta. A Neuromed kutatása ezt a hiányt pótolja. 

Tekerjük bátran!Forrás: Táfelspicc

„Elterjedt nézet, hogy a tészta nem megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez nem helyes. A friss tanulmánynak és a két nagy közegészségügyi felmérésnek az az üzenete, hogy a mediterrán diéta igen jó hatással van az egészségre” - mondta Licia Iacoviello, a Neuromed molekuláris és táplálkozás-egészségügyi laboratóriumának vezetője.

A tésztaipar fellélegzett
Az olaszok elsősorban az elhízástól való félelem miatt esznek kevesebb tésztát: négy év alatt 26 százalékkal nőtt azoknak a nőknek a száma, akik úgy gondolják, hogy a tészta hizlal.

A Nápolyi Egyetem táplálkozástudományi professzora, Gabriele Riccardi szerint a visszaesés másik oka az Olaszországban egyre inkább teret nyerő külföldi konyhákban keresendő: "Az evési kultúránk egyre inkább az amerikai és észak-európai hagyományhoz kezd hasonlítani. Az utóbbi években Olaszországban egyre népszerűbbek lettek a szusibárok és a hamburgerezők - ezt pár évtizeddel korábban nehezen hitte volna el egyetlen olasz is."

A cikk folytatása: Egyre kevesebb tésztát esznek az olaszok

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK