Gyógyítja a másnaposságot: nyári csoda a zöldbab

zöldbab receptek
Kovászos zöldbab
Vágólapra másolva!
A zöldbab csak most, csak frissen jó, de akkor nagyon. Savanyúan az igazi, de annak is rögtön öt formáját mutatjuk meg, hogy más is annyira megszeresse, mint mi.
Vágólapra másolva!

Nálunk egész nyáron van zöldbab. A zöldbab ugyanis

annál többet terem, minél többet szedjük.

Egész évben annyira várjuk azt a friss, ress ízt, hogy még hetek után sem bírjuk megunni. Különösen igaz ez a legszimplább, savanyú, nokedlis, zöldséges zöldbablevesre, ami bizonyítottan jó mindenre.

Kovászos zöldbab Forrás: Ács Bori

Tapasztalataink szerint elűzi a másnaposságot, szoptatós kismamáknál serkenti a tejtermelést, rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt fogyaszt, de legelsősorban mindenkit boldoggá tesz, olyan, mint a dinnye és a barack: egyenlő a nyárral.

Úgy a harmadik hét táján azért kicsit elég már a zöldbablevesből.

Szerencsére a zöldbab elég sokoldalúan felhasználható, friss, de enyhe íze több fűszerrel és alapanyaggal keríthető jó barátságba. Nagyon szereti a zöldfűszereket, a kaprot, petrezselymet, imádja a savanyú ízeket, legyen az simán ecet vagy citrom, esetleg lime. Ugyanolyan jól érvényesül salátában, főzelékben vagy lerakva, mint savanyúságként, kovászolva, húsok mellé.

Fetás-citromos zöldbabsaláta

Akár juhtúrót is tehetnénk erre a salátára, mert legalább annyira jó a zöldbabbal, mint a feta, csak ez utóbbival némileg mutatósabban néz ki. Csak igazán friss zöldbabból lesz finom, és arra is nagyon oda kell figyelni, nehogy túlfőzzük, akkor jó, ha éppen csak megpuhult, de nem mállik, tartja a formáját.

Salátának is, citrommal Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg zöldbab
  • 15 dkg feta sajt
  • egy marék fekete olívabogyó
  • két marék rukola
  • Az öntethez:
  • fél citrom kifacsart leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A babot egycentis darabokra vágom, és sós, lobogó vízben körülbelül negyed óra alatt éppen csak puhára főzöm. Leszűröm, hideg vízzel leöblítem.

Fetával, olajbogyóval Forrás: Ács Bori

Tálba teszem, hozzákeverem a rukolát, a kis kockákra vágott sajtot és az olajbogyót. A citromlevet és az olajat külön kis tálkában összekeverem, sózom, borsozom, a salátára locsolom, és az egészet összeforgatom.

Paradicsomos zöldbab

Rengeteg különböző nemzet konyhájában megtalálható valamilyen formában a zöldbab vagy ceruzabab paradicsomos verzióban,

itthon mégsem igazán elterjedt paradicsommal párosítani, pedig kevés jobb dolog létezik ennél a kombinációnál.

Ez most egy fűszeres, édeskés, keleties irányt vett, de ha egyszerűen paradicsommal készül, fűszerek nélkül, a friss zöldség paradicsommal úgy is nagyot üt.

Paradicsommal és mazsolával Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy kiskanál olaj
  • 4 dl passzírozott paradicsom
  • 50 gramm mazsola
  • egy kiskanál fahéj
  • fél kiskanál őrölt római kömény
  • egy gerezd fokhagyma
  • egy kiskanál frissen reszelt gyömbér
  • fél kg zöldbab

Az olajon megfuttatom a reszelt fokhagymát, a reszelt gyömbért, a római köményt és a fahéjat, hozzákeverem a mazsolát, és felöntöm a passzírozott paradicsommal. Felforralom, majd hozzákeverem a tisztított, kétcentis darabokra vágott zöldbabot. Elkeverem, sózom, és lefedve körülbelül 15 perc alatt puhára párolom.

Szezámos, pirított zöldbab

Ez a fogás arra az esetre a legpraktikusabb, ha vagy maradék főtt zöldbabunk, vagy maradék rizsünk (vagy bármilyen más gabonánk) akad a hűtőben. Ebben az esetben ez egy tökéletes maradékfeldolgozó ötperces ebéd, amiben a maradékok annyira átváltoznak a fűszeres-szójás öntet alatt, hogy senkinek nem tűnik majd föl az ismétlés.

Pirított, szójás zöldbab Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 250 gramm zöldbab
  • 200 gramm quinoa vagy rizs
  • egy gerezd fokhagyma
  • egy evőkanál friss, reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • szezámolaj
  • szezámmag
  • fél lime leve

A zöldbabot megtisztítom, kétcentis darabokra vágom és sós, lobogó vízben éppen csak puhára főzöm.

Leszűröm, leöblítem, lecsöpögtetem.

A quinoát vagy rizst is puhára főzöm, félreteszem. Kis tálban összekeverem a reszelt gyömbért, fokhagymát, a szójaszószt és a szezámolajat. Egy serpenyőt felhevítek, átpirítom benne a zöldbabot, majd hozzákeverem a quinoát, és meglocsolom a szójás öntettel. Néhány percig kevergetve pirítom együtt, míg a szószt magába nem szívja, majd megszórom a szezámmaggal, és a meglocsolom a lime levével. Azonnal tálalom.

Kovászos zöldbab tárkonnyal

Tavaly annyira belejöttem az uborkakovászolásba, hogy muszáj volt kipróbálni ugyanazt a technológiát zöldbabbal is. A savanykás íz olyan jól megy ehhez a nyári zöldséghez, hogy muszáj kipróbálni a citrom, az ecet és a paradicsom után erjesztéssel is.

Alapanyagok:

  • fél kg zöldbab
  • egy csokor tárkony
  • ízlés szerint fokhagyma, egész bors
  • 2,5 liter víz
  • 1,5 evőkanál só
  • két szelet kenyér

A zöldbabot nagyon alaposan megmosom, a száras végét levágom. A tárkony felét és az egyik szelet kenyeret egy sterilizált üveg aljába teszem.

Nem csak az uborka jó kovászolva Forrás: Ács Bori

Rárakosgatom a babot és a fűszereket. A vízben alaposan felkeverem, feloldom a sót. Felöntöm a vízzel a zöldbabot, és a tetejére teszem a másik szelet kenyeret, illetve a maradék tárkonyt. Lazán gézzel vagy egy tányérral lefedem, és egyenletesen meleg helyen 2-3 napig érlelem.

A főzelék sorsdöntő kérdése

A zöldbabfőzelék alapesetben egyértelműen tejfölös, ecetes és meleg, de korántsem ez a téma egyetlen megközelítési módja.

Kapros-joghurtos zöldbabfőzelék Forrás: Ács Bori

Van, aki pirospaprikával és fokhagymával készíti, más könnyen, joghurtosan csinálja, ahogy nemrég mi is megírtuk, kaporral. Sokan szeretik például hidegen, ami, mivel nyári zöldségről van szó, a legkevésbé sem eretnek dolog.

Ha zöldbab, akkor palócleves

Minden nyáron egyszer muszáj főzni palóclevest, ugyan tényleg csak egyszer. Mikszáth levese ugyanis rengeteg önellentmondással rendelkező műfaj:

nyári, friss, könnyű, ugyanakkor bitang nehéz is a bárányhústól és a szalonnától, ami ráadásul hosszú órákba telik, míg elkészül.

Éppen ezért, bár imádjuk, gyakrabban készül nálunk ez a teljesen egyszerű, a bevezetésben magasztalt nyári leves.

Nyári zöldbab leves

Friss és könnyű Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy evőkanál vaj
  • fél kg zöldbab
  • 250 gramm vegyes leveszöldség - sárgarépa és fehérrépa kötelezően
  • egy zöldpaprika
  • egy paradicsom
  • egy evőkanál liszt
  • só, pirospaprika
  • ecet
  • 1 tojásból nokedli
  • egy kis csokor petrezselyem

A zöldségeket megpucolom, feldarabolom. egy nagy lábosban felolvasztom a vajat, belekeverem a zöldségeket és a megtisztított, feldarabolt zöldbabot, elkeverem, sózom, nagyon kevés pirospaprikát teszek hozzá, megszórom egy kis liszttel, és felengedem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.

Kedvenc nyári levesünk Forrás: Ács Bori

Felforralom, és puhára főzöm a zöldségeket. Amikor már majdnem jó, belefőzöm a nokedlit, ecettel savanyítom, és belevágom a petrezselymet. Tálaláskor tejfölt adok hozzá.