Az utóbbi években Budapestet teljesen átalakította a fagyiforradalom, de nem panaszkodunk, inkább dicsekszünk.

Amikor a nyári melegben hideg édességre vágyó olvasókra gondolva (csakis az ő kedvükért persze), nekiláttunk összegyűjteni, hol érdemes fagyizni Budapesten, magunk is megdöbbentünk. Még öt évvel ezelőtt sem tudtunk volna ötnél több igazán jó helyet mondani az egész városban, most pedig oda jutottunk, hogy kénytelenek voltunk a válogatást a belvárosra szűkíteni, és még így is igen méretesre sikerült a lista.

Ettől függetlenül rengeteg helyen lehet még mindig nagyon rossz fagyit kapni, mi például eleve gyanakszunk, ha valahol például rumos diót és puncsot árulnak, ezek sajnos gyakran tipikusan elavult ízlést és alapanyagokat hoznak magukkal.

48 ízzel a Damniczki a bajnokForrás: Origo

Bizony az is igaz, hogy a belvárosban mindenhol elég sokat kérnek egy gombócért, de ebből legtöbbször csak annyi következik, hogy magas az üzlet bérleti díja. Ugyanúgy lehet csak átlagos a minőség, mint mondjuk a Keleti oldalában. Ahogy az sem mérvadó, hányan állnak sorban a bolt előtt – tucatnyi helyet tudnánk felsorolni, ahol megszokásból várakoznak, vagy mert szép színes, esetleg útba esik, de nekünk akkor sem kéne, ha ingyen adnák.

Rakják a rózsát halombaForrás: Origo

Az alább bemutatott listánál persze jóval több helyet ettünk végig a cikk kedvéért. Szinte mindenhol megkóstoltuk viszonyítási alapként a vaníliát és a csokoládét, málnát vagy epret, megkérdeztük, miből viszik a legtöbbet a vásárlók és a különlegességeket is rendre kipróbáltuk. Három dolog alapján döntöttük el, bekerült-e egy fagylaltozó a válogatásba: íz, állag, alapanyag. Egy kicsit az innováció is számított, de nem az volt a fő. Ezek persze mind szubjektívnek tűnő szempontok, de mivel évek óta önszorgalomból is teszteljük a város legjobb fagyijait, és végigcsináltunk két versenyt, az egyiket zsűritagként, hát van némi tapasztalás.

Megint trendi a régi, fedeles tárolásForrás: Origo

Ha esetleg úgy tűnne egyébként, hogy panaszkodunk a sok munkára, akkor rosszul mondjuk, mert valójában végtelen boldogság önti el kicsi szívünket a hatalmas bőség láttán. Különösen, mivel a kínálat bővülése azt jelenti, hogy végre van igény a minőségi édességre is, aminek pedig már nagyon ideje volt. Csodálatos belegondolni, hogy mivel fagylaltra sokkal inkább hajlandóak és képesek költeni a mezei fogyasztók, mint mondjuk degusztációs vacsorákra, talán kap végre egy rendes lökést a cukrászat – mi nagyon drukkolunk. De lássuk, mit és hol és mennyiért.

Gelateria Pomo D'oro

1051 Budapest, Arany János utca 12.

Évek óta a fagyirajongók egyik kedvenc helye – nem véletlenül. Az az érdekes, hogy tavaly még drágának találtuk az árait, mostanra rendesen felzárkózott a mezőny ezen a területen is. A választék pont jó méretű, de ha nehezen döntünk, kóstolhatunk kiskanállal, és egy gombócot kétfelé is bonthatunk, ami az egyik legkedvesebb dolog, amit egy fagylaltozó tehet a vásárlóival. A kínálat főleg a kötelező elemekből áll, ebből a szempontból kicsit hagyományosabb a stílusuk, de azért időről időre feltűnik egy-egy újabb fejlesztés, mint például a nemrégiben bevezetett levendulás sárgabarack.

Ár: 330 forint/gombóc
Mit érdemes kipróbálni? Sós karamell, csokoládésorbet, málna

Méretes a terasz, sokáig lehet üldögélniForrás: Origo

Moritz Eis

Több helyen is üzemelnek, mi a Hajós utcában jártunk.

Akármilyen remek helyen van a bolt az Opera oldalában, hétköznap nem tűnt nagynak a forgalom, pedig ez az új márka megérdemli a figyelmet. Az első feltűnő dolog, hogy a személyzetet rendesen tréningezték, a lányok tisztában vannak az ízekkel, hajlandóak és képesek is kommunikálni a vásárlóval, sőt, még mosolyognak is közben. A Moritzban majdhogynem kötelező a kóstolás, akár még azt is megtehetjük, hogy bemegyünk, megkóstolunk néhány ízt, majd távozunk, hogy a méretes (7 dekás) adag elfogyasztása előtt kellő időt szánjunk a döntésre. Különösen kedves a szívünknek, hogy komposztálható kanalakat használnak.

A brand főcukrásza összesen 140 ízt kísérletezett ki, ebből 13-at lehet egyszerre kapni, a kínálat naponta változik. Mindig van tejes és tejmentes, azaz sorbet is, az ízek némelyike pedig még minket is meglepett. Lehet, hogy az övék a legjobb citromfagyi a városban. Este 10-ig nyitva tartanak!

Ár: 600 forint /1 gombóc, 1100 forint /2 gombóc
Mit érdemes kipróbálni? Ananász-rukkola, balzsamecetes eper, madagaszkári vanília

Nagyon gazdagForrás: Origo

Damniczki cukrászda

1051 Hercegprímás utca 17.

A Székesfehérvár után nemrég Budapesten is megnyílt Damniczki legnagyobb előnye egyben az egyik legnagyobb hátránya is: a bénító méretű választék. Elég tapasztaltnak mondhatjuk magunkat a fagylalt kiválasztása témakörében, de a közel 50 íz láttán gyakorlatilag lefagytunk. Csak topogtunk ott, néztünk tanácstalanul, de aztán összeszedtük magunkat. Miután többször is alaposan áttanulmányoztuk a naponta változó kínálatot, arra jutottunk, hogy nekünk egyértelműen a sorbet, azaz a tejmentes oldal jön be inkább. Mondjuk, egyik kedvencünk, a gyömbéres maláta pont a másik oldalhoz tartozik. Ahogy a vajas-sós kukorica is. Mondtuk, hogy nehéz a döntés, ugye?

Azt külön el kell mondanunk, hogy nemcsak gyümölcsből készítenek sorbet-t, hanem például csokoládéból, pisztáciából és almás pitéből is, amivel eléggé egyedülállóak a városban, sőt az országban. Lehet kérni kóstolót és kisebb adagokat is, hogy minél több ízt próbálhassunk ki egyszerre.

Ár: 350 forint /1 gombóc
Mit érdemes kipróbálni? Sóska, kapros-joghurtos uborka, fekete teás málna, gyömbéres maláta

A sóskafagyi feledhetetlenForrás: Origo

Gerbeaud

1051 Vörösmarty tér 7-8

Ha valaki mostanában nem tudja, miért olyan furcsa a Vörösmarty tér, eláruljuk a titkot: nincs ott a Gerbeaud fagylaltos pavilonja, ami évek óta jelezte a nyár beköszöntét. Akik régebb óta ismerik a környéket, azoknak a helyben sütött, az ország kétségkívül legjobb tölcsérjének illata is hiányzik, mert ugye azt már régebben be kellett szüntetni hatósági tilalom miatt.

Az idén azonban a pavilon sem kapott engedélyt, „városképi okokból”. Érdekes módon számos más szolgáltató ideiglenes építményei nem okoznak ilyen problémát, pedig azokban messze nem lehet ezt a minőséget kapni. Ezért aztán a Gerbeaud csodálatos fagylaltjait idén csak bent, a cukrászdában lehet fogyasztani, értelemszerűen egészen más áron. 10 fantasztikus íz, Valhronából készült csokoládé, madagaszkári vaníliából a vanília – kell többet mondanunk?

Ár: 600 forint /gombóc
Mit érdemes kipróbálni? Vanília, kávé, málna

Csak kehelyben sajnosForrás: Origo

Dolce Intervallo

1063 Budapest, Szív utca 26.

Az utóbbi években egyre több olasz mester jön Budapestre, aminek csak örülni tudunk. Nekik köszönhető például a Pizzica vagy a GianMario a Bajcsyn, azt üzenjünk a többieknek, akik még otthon maradtak, hogy van hely.

A nem könnyen megjegyezhető nevű Dolce Intervallo is egy olasz fagylaltkészítő mester és magyar felesége közös projektje, rendkívül családias stílusban. Mivel az Andrássy egyik mellékutcájában van az üzlet, leginkább a környékbeliek járnak hozzájuk, ők viszont törzsvásárlói viszonyban vannak a csapattal. Bizonyos ízek, mint például a szicíliai pisztácia nagyon hamar elfogynak, ezért Alberto mindig előre szól, mikor kap megfelelő alapanyagot. Az olasz stílus szépen keveredik a magyarral, hiszen olyan régi hazai kedvencek is feltűnnek, mint a sportszelet vagy a kapros túró. Valószínűleg övék a legolcsóbb minőségi fagylalt a városban.

Ár: 220 forint /gombóc (bérlettel 200 forint)
Mit érdemes kipróbálni? Szicíliai pisztácia, kapros túró, arabica kávé

Családias stílusbanForrás: Origo

Gelarto Rosa

Több helyen is üzemelnek, mi a Bazilikánál jártunk.

Mindig is idegenkedtünk a különleges formájú ételektől, ezért a rózsára rakott fagylalt gondolatától sem jött meg a kedvünk. De akármennyire is nem tetszik, ahogy kinéz, az íze mindent felülír. Ráadásul egy rakás innovatív ízesítés kapható náluk a nagy klasszikusok mellett, így az igazi hardcore rajongó számára rengeteg meglepetést, kalandot tartogat a hely. Itt nyugodtan várjuk ki, akármilyen hosszú a sor, megéri.

A sokféle íz között természetesen akad jó néhány laktózmentes, de még nyírfacukorral is készül pár, így tényleg mindenki megtalálja a legmegfelelőbbet. Néhány dologban van egy kis hátrányuk a mezőnyhöz képest: a rózsás alakzat létrehozásának szükségletei miatt a fagylaltjuk kicsit keményebb textúrájú, mint más márkáké és ugyanezen ok miatt egy gombócot nem is árulnak. Az viszont már problémásabb, hogy a tömeg és a pepecs technológia miatt kisebb az esély a kóstolásra és a megfontolt döntésre. Szerintünk virágozás nélkül is elég jók lennének, de ők tudják.

Ár: 600 forint /2 gombóc, 700 forint/3 gombóc, 800 forint /4 gombóc
Mit érdemes kipróbálni? Rozmaringos görögdinnye, sós vajkaramella, fehér húsú őszibarack

Nem csak látványosForrás: Origo

Marumoto

1051 Hercegprímás utca 9.

Bár a Marumoto valójában teázó, már tavaly is lehetett náluk fagylaltot kapni, és ahogy kipróbáltuk, azonnal beléjük szerettünk. Visszafogott ízű, tökéletes állagú fagyit készítenek, kifejezetten a keleti kultúrák iránt érdeklődők számára.

Sokkal kevésbé édes náluk minden, mint az átlagos magyar fagyizóban, ezért különösen üdítő a forró napokon. Csak három-négy ízt tartanak általában, időnként van némi változás, a vörösbab helyett például korábban fekete szezám volt. Lehet, hogy a szezon során még váltanak majd, a japán ízek rajongóinak érdemes őket Facebookon követni, hogy értesüljenek róla, ha megérkezik hiányzó kedvencük.

Ár: 400 forint /gombóc
Mit érdemes kipróbálni? Pirított tea csokidarabokkal, vörösbab, yuzu, zöld tea

Pirított rizzsel a tetején az igaziForrás: Origo

Mamo Gelato

Több helyen is üzemelnek, mi a Kígyó utcában jártunk.

A szintén autentikus olasz fagylaltot készítő Ráday utcai üzlet egyre beljebb terjeszkedik a belvárosba, már a Kígyó utcában járnak. Nagyon helyes, várjuk őket szeretettel a Nyugatinál is, ránk férne a választék arrafelé is.

A rendkívül kedves kiszolgálás keretében, ha időnk engedi, akár a teljes palettát végigkóstolhatjuk, hogy aztán elégedetten nyalakodjunk a kiválasztott kétfélével. A kötelező klasszikusok mellett nagyon itáliai ízekkel is jelentkeznek, teljes szívből támogatjuk a minél több ricotta használatát, ahogy a márka zászlóshajójának számító tojáslikőrös íz is meglehetősen egyedülálló. Volt még egy másik is, vastag nugátréteggel a tetején – nyami.

Ár: 590 forint/2 gombóc, 750 forint/3 gombóc, 1000 forint/4 gombóc
Mit érdemes kipróbálni? Sós mogyoró, ricottás mandarin, Mamo crema

Még több ricottát!Forrás: Origo

Kiosk Budapest

1056 Budapest, Március 15. tér 4.

Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy a Kioskban csak kehelyben lehet fagyit enni, ez most egyáltalán nem igaz, simán választhatunk a tízféle gombócból saját összeállítást. A kiszerelés azért továbbra is tányéros, de ez nem szokta az igazi rajongókat eltántorítani. A rendkívül krémes fagylaltok (pacojetre gyanakodtunk, de képzeljék, anélkül csinálják) kb. fele tejes, másik fele mentes, többségük glutén nélkül készül, de akad cukor nélküli is. Elképzelhető, hogy övék a város egyik vagy a legjobb fahéjfagyija, ha valaki erre az ízre bukik. Mi szeretjük. Némelyik ízük egy kicsit édes volt nekünk, de például a kókuszos mangó pont minimalista világával tűnt ki. A gyerekek imádni fogják a sütis változatot, garantáljuk.

Ár: 300 forint/gombóc
Mit érdemes kipróbálni? Bazsalikomos málna, mentás citrom, kókuszos mangó, csokoládé

Bazsalikomos málna és az ő barátaiForrás: Origo

Kollázs Bar & Brasserie

1052 Széchenyi István tér 5-6.

A Gresham Four Seasons ötcsillagos szállodához képest elég meglepő dolgokat csinál időnként. Múlt héten például feltűntek a kisautójukkal egy kerti partin, és csodálatos marhapofával etettek minket, most meg kiderült, hogy nagyon-nagyon jó áron árulnak a Kollázs étteremben nagyon-nagyon jó fagylaltot. Gondoljunk csak bele, ugyanazért az árért, amiért a környéken tökéletesen feledhető fagyit kaphatunk, beülhetünk egy valódi luxushotel éttermébe – elég fura, nem? A tízféle íz fele tejmentes, és mindet pacojettel, egy különleges géppel készítik, amely fagyasztás közben képes pürésíteni, ettől olyan tökéletesen selymes, bársonyos, kristálymentes, imádni való állagú az összes. Ráadásul igazi vintage fém fagylaltkehelyben szolgálják fel őket, azonnal elfogott minket a heves nosztalgia, ahogy megláttuk. Nem minden ízért voltunk oda, de amiért igen, abban világbajnokok. A csokoládéjuk például a magas kakaótartalmú változat rajongói számára kötelező.

Ár: 450 forint/gombóc
Mit érdemes kipróbálni? Csokoládé, mangó, málna

Pacojettel lesz ötcsillagosForrás: Kollázs

Hisztéria Cremeria

Végre az Oktogon közelében is lehet igazán jó fagylaltot találni, mégpedig egy új, csilivili üzletben a Jókai tér sarkán. A családi vállalkozásban működő fagyizó és cukrászda magyar tulajdonosai Olaszországban tanulták ki a technikát, de igyekeznek magyar alapanyagot használni. A technológiájuknak köszönhetően a fagylalt állaga egészen krémes, de mégsem olvad, mivel a Moritzhoz hasonlóan nem nyitott tárolókból árulják, hanem a hagyományos fedeles hengerekben.

Itt is lehet kóstolni, ráadásul csokiszökőkút is van, amivel feltuningolhatjuk a fagylaltot. Bár szerintünk magában is elég érdekes az, főleg ilyen ízekkel. Nagyon okosan este 10-ig nyitva tartanak, így akár mozi után vagy buli előtt is arra fordulhatunk. A speciális kreációk mellett a gyümölcsfagyik is ütősek, a kókusz pedig egészen különlegesen finom.

1061 Andrássy út 44.

Ár: 300 forint/gombóc
Mit érdemes kipróbálni? Levendulás sárgabarack, kardamomos meggy, New York-i sajttorta

A tölcsér is finomForrás: Origo

Ezek voltak tehát a mi kedvenceink, de tudtuk volna még sorolni, főleg, ha átmegyünk Budára is. Különösen nagy örömünkre szolgál, hogy számos helyen süteményeket is árulnak, ami azt jelenti, hogy a cukrászdai választék is örvendetesen bővül. Ahogy vége a fagyizós időnek, be is mutatjuk az újoncokat ebből a szempontból is.