A tejföl nemcsak a levesbe való, de tortát is lehet készíteni belőle, nagyon könnyűt, nagyon nyárit, amit azért a biztonság kedvéért sok csokoládé tart össze.

A klasszikus torták vajtól, tejszíntől, csokoládétól lesznek ütősek, így is szeretjük őket. Nyáron viszont nem vágyunk atomerős édességbombákra, inkább a lágyabb, könnyebb, túrós-gyümölcsös édességek jönnek be a melegben.

Egy hároméves kisfiú azonban mindenképpen csokoládés tortát kér a szülinapjára, milyet is kérne. Ez a torta a tökéletes kompromisszum: még a sajttortáknál is könnyebb, éppen a szeletelhetőség határán állóan lágy, de ez benne a jó. A tejföltől - ami az eredeti receptben creme fraiche - kissé fanyar, de a két tábla csokoládétól azért kellőképpen édes is. Nagy előnye, hogy ha kekszalappal készítjük, a sütőt sem kell bekapcsolni, és körülbelül negyedórányi munkát igényel – az isteni alapötlet Joanne Harris A francia konyha című könyvéből származik. 

Fekete-fehér csokoládétorta

Márványos, fekete-fehér csokitortaForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 100 gramm finomliszt
  • 30 gramm cukrozatlan kakaópor
  • 65 gramm hideg vaj
  • egy tojás sárgája
  • egy csipet só
  • egy evőkanál porcukor

Vagy:

  • 200 gramm kakaós vagy csokoládés keksz
  • 100 gramm vaj

A krémhez:

  • 3 dl tejföl (magas zsírtartalmú)
  • 2,5 dl zsíros habtejszín
  • egy tábla fehér csokoládé
  • egy tábla étcsokoládé
  • körülbelül 100 gramm bogyós gyümölcs (áfonya, málna, ribizli, szeder stb.)

Ha van otthon éppen keksz, akkor nagyon egyszerű a dolog: a kekszet összetöröm vagy aprítógépben felaprítom, hozzákeverem az olvasztott vajat, majd egy 22 centiméteres forma aljába nyomkodom, és a hűtőbe teszem.

Tejföl van a csokitortábanForrás: Ács Bori

Ha épp nincs a kezem ügyében keksz, akkor egy sima omlóstészta-alappal indítok, ez negyedórával több időt vesz igénybe, mint a kekszes verzió. A hideg vajat összemorzsolom vagy aprítógépben összedolgozom a többi alapanyaggal, és egy 22 centiméteres tortaforma aljába nyomkodom, majd 180 fokon negyedóra alatt megsütöm.

Az étcsokoládét felolvasztom, a fehér csokoládét apróra vágom. A tejfölt elkeverem a tejszínnel. A felét az étcsokihoz, a másik felét pedig a fehér csokihoz keverem. mindkét keveréket a tortaformába öntöm, és egy villával kissé elkeverem. A tetejét kirakom gyümölcsökkel, és egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnapra szépen összeáll, nem varázslat, mégsem kell bele zselatin: a csokoládé tartja egybe a krémes réteget. Éles késsel elválasztom a csatos formától, mielőtt szeletelném.