Mi legyen a maradék vörösborral? Fagyasszuk le!

Kockásított bor
Vágólapra másolva!
Időnként előfordul, hogy megmarad egy-két deci vörösbor az üveg alján, ami pár nap múlva már nem lesz iható. Főzéshez még jó lesz, ha betesszük a mélyhűtőbe.
Vágólapra másolva!

Néha megtörténik a nem várt: megmarad a vörösbor. Valahogy pont senki nem akarja meginni, betehetjük a hűtőbe, de mivel felbontottuk, a minősége már nem marad a régi. Ha éppen nem akarjuk főzéshez felhasználni, nehéz eldönteni, mihez kezdjünk vele.

Ilyenkor jól jön a fagyasztó és a jégkockakészítő. A kis adagokban lefagyasztott vörösbor jó szolgálatot tesz, amikor hirtelen felindulásból előkapunk egy darab marhahúst a mélyhűtőből, és rádöbbenünk, hogy csak a vörösbor hiányzik hozzá, hogy ragut vagy pörköltet készítsünk belőle.

Kockásított bor Forrás: The Art Of Doing Stuff

Először is mérjük le, mennyi bort öntünk a formába, és adminisztráljuk az eredményt, hogy később tudjuk, hány kockával dobjunk rá az ételre, amikor szükségünk lesz rá.

A bor alkoholtartalmának köszönhetően

nem fagy meg teljesen, de nem kell megijedni.

Annyira azért megszilárdul, hogy ha megfagyott, kiszedhetjük a jégkockakészítőből, és áttehetjük egy dobozba a későbbi felhasználásig.

Amikor fel akarjuk használni, nem kell felengedni (csak akkor érdemes, ha nem jegyeztük meg, mennyi bort fagyasztottunk le), a jégkockákat nyugodtan rádobhatjuk a készülő ételre. De a főzés mellett természetesen használható a vörösborkocka nyári koktélokhoz is, bár ez esetben valóban érdemes tudni, mennyi alkoholt tartalmaz egy-egy adag.