A svéd partok közelében egy hajóroncson 17. századi sajtra bukkantak a régészek. Azt mondják, elég érett a szaga.

Új fogalmat nyert az „érett sajt” kifejezés egy svéd régészeti felfedezésnek köszönhetően. Nem tudjuk eldönteni, hogy szeretnénk-e megszagolni egy 340 éves sajtot, mindenesetre izgalmasan hangzik.

A sajtszerű képződményt, ami egyébként vaj is lehet tulajdonképpen, egy 17. századi hadihajón találták egy lezárt edényben. A Kronan nevű hajó 1676-ban süllyedt el Svédország partjainál, amikor az egyesített dán-holland sereg elleni csatába igyekezett.

Elég valószínű, hogy valamilyen tejtermék, azt gondoljuk, hogy sajt”– mondta Lars Einarsson, a Kalmar megyei múzeum kutatója.

Már ránézésre is gyanúsForrás: Lars Einarsson/Kalmar múzeum

Az ónedényt az iszapba ágyazódva találták meg, amely megóvta a sérülésektől. Amikor azonban a felszínre hozták, a nyomáskülönbség miatt a tartalma szivárogni kezdett, és a búvárok beszámolója alapján a szag igen erős volt.

Olyasmi, mint a rokfort és az élesztő keveréke, mint egy nagyon érett, pasztörizálatlan sajt. Persze nem javaslom kóstolásra, tele van baktériumokkal” – tette hozzá Einarrson, aki a merülést is vezette.

Pedig a vaj víz alatti konzerválásával kapcsolatos kutatások szerint teljesen ehető egy sokéves tejtermék is, ha rendesen el van zárva az oxigéntől. De persze a kutatók által eltett és megkóstolt kétéves vaj és egy 340 éves azért nem ugyanaz.