Összepisilték a sört, de büszkék rá

Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én
Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én
Vágólapra másolva!
Az emberi vizelet számos egészségügyi és más hasznosítása évszázadok óta ismeretes az emberiség előtt, nem véletlenül nevezték folyékony aranynak. Arne Verliefde és Sebastian Derese azonban egészen más, mondhatni élvezeti célra használták az emberi végterméket. 
Vágólapra másolva!

Verliefde és Derese azért kezdtek el a vizelet vízzé alakításán dolgozni, hogy fejlődő országokban élő farmereknek segíthessenek az ivóvíz ellátásban és a földjeik öntözésében. A genti egyetem kutatói olyannyira bíznak a napelemmel működő készülékben, hogy úgy gondolták, a gép által készített víz tökéletesen alkalmas sörfőzésre is.

Miből van? Fotó: Szabó Gábor - Origo

A nyilvánvalóan figyelemfelhívó céú akció keretében a genti zenei fesztiválon felállították a masinát, majd vizeletet gyűjtöttek az erre vállalkozóktól. Az adományokból előállított 1000 liternyi vizet ezután egy helyi mini sörfőzdébe szállították.

Az így készült sört From Sewer to Brewer, azaz szennyvízből sör néven fogják árulni. A kutatópáros vizeletből készült söre egyébként nincs egyedül a piacon, a Roskilde-i zenei fesztiválon hasonló körülmények között készült italt From Piss to Pilsner, tehát pisiből pilsner néven forgalmazzák.

A Munchies nevű weboldalnak adott interjúban Verliefde úgy nyilatkozik a szennyvízből készült sörről, amelyet természetesen megkóstolt, hogy remek az íze és körülbelül 7 százalékos az alkoholtartalma.

A De Wilde Brouwers nevű sörfőzde által készített sör év végén lesz kapható Belgiumban.