Olimpia? Naná, akkor nassolunk, mint brazilok!

2016.08.11. 18:35

Carolina azt írta, elvesztem az eszem, ha kipróbálom a Pão de queijo-t, ami sós, sajtos, ropogós kívül és nyúlós-ragacsos belül, és így is lett.

Ezekben a hetekben lélekben az is Rióban van, aki nem szeretne, és még az is Katinkának, Áronnak és többieknek drukkol, aki máskülönben nem igazi sportrajongó.  

Belül nyúlós-ragacsos a sok sajttólForrás: Ács Bori

Én természetesen ételeken keresztül szeretnék közelebb kerülni Brazíliához, így a héten olyan recepteket sütök-főzök, amiket akkor kóstolnék meg, ha élőben nézhetném az olimpiát.

Kívül ropogós, belül ragacsos sajtos zsömle

Erről a sajtos nassolnivalóról már olvasni elég volt, tudtam, hogy eszméletlenül finom lesz, és ez egy abszolút helyes megérzés volt. Az alapanyagok beszerzéséhez kellett egy kis kitérőt tennem, de tinédzserkori brazil barátnőm, aki a receptet küldte, virtuálisan megfenyegetett, hogy bizony ez a kis sajtos puffancsok lényege, be ne merjem helyettesíteni valami mással.

Sajtos puffancs, mint BrazíliábanForrás: Ács Bori

Pão de queijo - Brazil sajtos puffancs

Alapanyagok:

  • 2,5 dl tej
  • 1,2 dl olaj
  • 1 tk só
  • 280 gramm tápióka liszt
  • két tojás
  • 280 gramm parmezán

Egy kis lábosban felforralom a tejet és az olajat. Félre teszem, belekeverem a tápióka lisztet. Addig keverem, míg ki nem hűl és sima nem lesz. A sütőt előmelegítem 220 fokosra.

A tápióka liszttől nyúlósForrás: Ács Bori

Folyamatos keverés mellett egyenként a masszához adom a tojásokat.A másodikat csak akkor kezdem el a masszába csorgatni, ha az egyiket már felvette.

Hozzáadom a reszelt sajtot is, elkeverem. A tészta furcsa, ragacsos, nyúlós állagú, de ez állítólag nem baj.

Nagyon sajtos, sós nassolnivalóForrás: Ács Bori

Egy nagy kanál, esetleg fagylaltos kanál segítségével golflabdányi adagokat teszek a sütőpapíros sütőlapra, majd a sütőbe tolom, és a hőmérsékletet azonnal mérséklem 180 fokosra. 25-30 percig sütöm, míg enyhe színt nem kap.
Vigyázat, hamarabb elfogy, mint ahogy Hosszú Katinka beúszik a célba.