Húst a gyereknek, különben jöhet a börtön?

autó étel gyerek
Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben több nagy sajtónyilvánosságot eset után egy olasz képviselőnő azt akarja, hogy azok a szülők, akik vegán étrenden tartják a gyerekeiket, börtönbe kerülhessenek.
Vágólapra másolva!

Olaszország közvéleményét komolyan megrendítette, amikor nemrégiben a hatóságoknak kellett közbelépni egy kisgyerek érdekében, aki egyévesen mindössze 5 kiló volt a szülei vegán étrendje következtében.

Az eset nem egyedülálló, többször is előfordult hasonló, nem sokkal korábban egy másfél éves gyerek szorult kórházi terápiára alultápláltság miatt. Összesen négyszer fordult elő az elmúlt 18 hónapban, hogy orvosi segítségre volt szüksége rendkívül alacsony súlyú gyerekeknek vegán diéta miatt. Egy konzervatív képviselőnő most jogi úton próbál megoldást találni a helyzetre.

A tészta is lehet jó Forrás: Ács Bori

Elvira Savino, a Forza Italy nevű párt képviselőnője úgy látja, a gyerekek érdekeit legjobban jogi módszerekkel lehet képviselni és törvényben szeretné megtiltani, hogy a szülők vegán étrend szerint táplálják utódaikat.

Az amerikai dietetikusok szövetsége ezzel szemben úgy látja, hogy a vegán diéta, amelyben semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak annak követői, megfelelő étrend lehet gyerekek számára is. Természetesen azt is hozzáteszik, hogy csak akkor, ha a gyermek megkapja az összes szükséges tápanyagot, különös tekintettel a B12 vitaminra.

Nem feltétlenül baj, ha nincs benne virsli Forrás: Ács Bori

A kórházi segítségre szoruló olasz eseteknél az orvosok részéről felmerült, hogy

a szülők talán nem voltak tisztában azzal, hogy a vegán diéta milyen kihívásokat jelent az egészen fiatal gyerekek táplálása területén.

Az Elvira Savino által benyújtott törvényjavaslatot parlamenti bizottságokban is megvizsgálják, mielőtt szavazásra kerülne. A szülők büntetését preferáló elképzeléssel egy időben három másik törvényjavaslat is megvitatásra vár Olaszországban, ezek mindegyike a vegán és vegetáriánus étkezés támogatását javasolja a közétkeztetésben.