Addig egyen dinnyesalátát, amíg tart a szezon!

dinnye
SONY DSC
Vágólapra másolva!
A dinnyesaláták frissek, laktatóak, épp ezért tökéletesek gyors esti vacsorának vagy egy könnyű ebédnek. Dinnye sósan, ide vele!
Vágólapra másolva!

A görögdinnyéből ritkán készül bármilyen fogás, mert a legjobb csak megfogni és jó hidegen megenni, esetleg egy szelet sós vajas (vagy zsíros) kenyér mellé majszolni. Mert ez az egyik legjobb nyári reggeli vagy uzsonna.

Dinnye, vajas kenyér, boldogság Forrás: Nábelek Zsófia

Viszont a dinnye sós és savanyú ízekkel egészen új arcát mutatja: érdemes venni a fáradságot (vagyis azt a tíz perc munkát), és kivágni a héjából, falatnyi darabokra vágni és gyors salátát keverni belőle. Egyébként egy kevés só minden zöldség és gyümölcs ízét felerősíti, desszertekben is elengedhetetlen egy kevés – a só szerepéről itt írtunk bővebben.

Ha már sósan használjuk a dinnyét, azonnal fogyasszuk el: a só kivonja a dinnye víztartalmát, levet ereszt, ami néhány óra múlva már nem a legszebb látvány. Frissen viszont ropogós, sós, édes, savanykás – nem lehet abbahagyni.

Fetás dinnyesaláta mentával Forrás: Nábelek Zsófia

Klasszikusnak számít a fetás dinnyesaláta mentával, amelyhez a kulcs a jó minőségű olívaolaj. Ki lehet egészíteni húsos olívabogyóval is, citrom helyett lehet lime-ot is használni, de a héját mindenképp tegyék bele, mert sokat dob az amúgy faék egyszerűségű salátán.

A színekkel is lehet játszani, most például sárga és piros görögdinnyét használtam. A fetát csak a végén, tálaláskor morzsolom a dinnyére, különben túl sok levet eresztene. Feta helyett érdemes lágy ordával, esetleg friss kecske- vagy juhsajttal is kísérletezni.

Fetás dinnyesaláta mentával

Alapanyagok:

  • 1 kg felkockázott dinnye
  • 3 ek jó minőségű olívaolaj
  • 1 citrom leve és lereszelt héja
  • 15 dkg lágy feta
  • fél csokor friss mentalevél
  • bors

A citrom levét, héját és az olívaolajat egy kisebb tálban összekeverem. A mentaleveleket apróra vágom. Összeforgatom a dinnyével, megszórom frissen őrölt borssal, végül a tetejére morzsolom a lágy fetasajtot.

Thai dinnyesaláta Forrás: Nábelek Zsófia

Több összevetős ugyan a thai dinnyesaláta, de ez is egy 15 perces fogás. Kicsit csípős, fűszeres, jól megy hozzá a ropogós földimogyoró (amit akár egy serpenyőben meg is pörkölhetnek előtte, hogy intenzívebb legyen az íze), a gyömbér, a citrusok pedig szépen felfrissítik. Az egyik legjobb dolog, ami dinnyével történhet.

Thai dinnyesaláta

Alapanyagok:

  • 1 kg felkockázott dinnye
  • 2 kígyóuborka meghámozva, felszeletelve
  • fél gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 narancs leve
  • 1 tk rizsecet
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1 ek szójaszósz
  • 10 dkg földimogyoró felaprítva
  • fél tk csilipehely
  • fél csokor bazsalikom
  • fél csokor menta
  • bors

Először a szószt készítem el: egy tálban összekeverem a fokhagymát, citromlevet, narancslevet, rizsecetet, gyömbért, szójaszószt, csilit, a felaprított bazsalikom- és mentaleveleket. 5 percig állni hagyom, majd az uborkával összekevert dinnyére öntöm, összeforgatom. Ha szükséges, sózom, borsozom, tálaláskor pedig megszórom a felaprított földimogyoróval.

Ha pedig kipróbálná levesként, itt egy szuper görögdinnyés gazpacho leves, amit még érdemes kipróbálni a szezonban.

Már a honfoglalók is

Szamosi Csaba a Budapesti Corvinus Egyetemen íródott doktori értekezésében kifejtette, hogy a „feltárt tárgyi bizonyítékok alapján biztonsággal állíthatjuk, hogy a magyarság vándorlása idején már ismerte a dinnyét. A török megszállás alatt (16. század) jelentősen gazdagodott a termesztett fajták száma, elsősorban Drinápolyból és Szmirnából (Izmir) származókkal. A török kertészektől több termesztési fogást is elsajátítottak a magyarok. Egyes szerzők szerint a görögdinnye csak a törökök közvetítésével került Magyarországra. A középkori (13-14. századi) régészeti ásatások során, Budán, a Dísz tér 8. és 10. szám alatt levő lakóház kútjából előkerült sárga- és görögdinnyemagvak azonban egyértelműen cáfolják az előbbi állítást.”

Ha további kevéssé ismert, de felettébb izgalmas tényekre kíváncsi a dinnyével kapcsolatban, ezt a cikket ne hagyja ki!