Tíz év alatt eltűnhet a banán

2016.08.17. 10:16

Három gombabetegség tönkreteheti a világ teljes banánállományát. Szerencsére úgy tűnik, van ellenszer.

Évek óta egyre többet olvasni róla, hogy veszélyben van a banán, a gyümölcs egy betegségnek köszönhetően eltűnhet a Földről. Tudósok most azonosították a gombákat, amik pusztítják az ültetvényeket.

Kutatók feltérképezték a banánt veszélyeztető három gomba génállományát, és arra jutottak, hogy a kártevők annyira fejlettek, hogy 10 éven belül az összes ilyen gyümölcsöt megbetegíthetik. A gombák által okozott, sigatoka nevű jelenség jelenleg évente 40 százalékkal csökkenti a banánföldek számát.

Most még vanForrás: Wikipedia

A kártevő azért is képes ilyen mértékben terjedni, mert a kereskedelmi forgalomba kerülő banánok nagy része nem magról, hanem hajtásról ültetett növényről származik, így genetikailag teljesen azonosak.

Szerencsére nem csak rossz hírek vannak, a gomba géntérképe ugyanis segíthet legyőzni a betegséget, és így megmenekülhet az emberiség egyik kedvenc gyümölcse.

A University of California kutatói szerint az egyik lehetséges válasz a problémára egy új típusú banán kifejlesztése, de ez persze sok pénzbe és időbe kerül. A másik lehetőség a meglévő banánfajta genetikai módosítása, hogy ellenállóvá váljon a pusztító gombáknak.

Kérdés, hogy vajon a génmódosítás valóban etikusabb, gyorsabb és olcsóbb megoldás-e?

Az eredeti kutatás a PLOS Genetics oldalán jelent meg, és jóval nagyobb terjedelemben olvasható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK