Könnyebben igazodunk el a krumplik között: szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.

Május közepén lépett életbe az étkezési burgonyára vonatkozó rendelet, ami a minőség és a jelölés terén is rendet tesz az ágazatban. Az előírás alól mentesültek azok a tételek, amelyeket még a rendelet hatálybalépése előtt csomagoltak és címkéztek, mostantól viszont már minden kereskedelmi forgalomban lévő, csomagoltan és ömlesztve árult burgonyánál kötelező feltüntetni az adatokat. 

A vásárlók ezentúl tájékozódhatnak többek között a termék pontos fajtájáról, származási országáról és főzési típusáról. Kötelező feltüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést is, és csomagolt termék esetén a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimumméretét. 

Mostantól könnyebb leszForrás: NurPhoto/Majdi Fathi

A főzési típust – az adott fajtának megfelelően– három kategóriába sorolják:

  • A – saláta (nem szétfövő) 
  • B – főzni való (kissé szétfövő)
  • C – sütni való (szétfövő)

Az új, egységes jelölés jelentős segítséget nyújt a vásárlók számára, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák. 

Az információkat a csomagoláson vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Ömlesztve árult burgonya esetén a termék mellett kell jól olvashatóan kihelyezni, tehát az előírás a piaci árusokra is vonatkozik.