Végre: betiltják a franciák a műanyag poharakat!

2016.09.19. 09:53

A francia törvényhozás 2020-tól betiltotta a műanyag evőeszközök használatát. Túlzásnak tűnik, de valójában számos más megoldás áll rendelkezésre, léteznek már környezetbarátabb lehetőségek.

A nejlonzacskók áprilisi betiltása után a franciák újabb radikálisnak látszó lépésre szánták el magukat, ezúttal az összes műanyag tányérnak, pohárnak, evőeszköznek üzentek hadat.

Amíg nem nézzük összesítve az adatokat, nem tűnnek olyan veszélyesnek, de különösen a nálunk gazdagabb országokban félelmetes mennyiségben kerülnek a szemétbe a poharak, tányérok. Egy korábbi felmérés szerint csak pohárból 3 milliárd kerül évente a kukákba.

Nem csak műanyagból lehetForrás: Bakeys Foods

A  négy év múlva életbe lépő törvény természetesen nem tiltja be az eldobható csomagolást, csak az alternatív megoldások felé kényszeríti az éttermeket. A kukoricakeményítőből készült tárolók, poharak 30 nap alatt lebomlanak a szemétben, evőeszközből pedig már ehető is kapható a piacon.

Az új rendelkezés egy nagyobb intézkedéscsomag része, amely a piac számos területét érinti majd és 2020-ban változtatja meg a francia vállalkozások életét. 

Az elképzeléseket a környezetvédők részéről egyértelmű támogatás övezi, a piaci résztvevők, akiknek tevékenységére korlátozó hatással van, úgy látják, hogy a tiltások nem felelnek meg az EU szabályozásnak és akadályozzák a szabad kereskedelmet. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK