Jó ebéd, jó sör: szeretjük

2016.09.19. 15:20

Szeptember 23-29. között első ízben indul Magyarországon Sörgasztronómiai Hét. Kilenc neves budapesti étteremben állítottak össze söröket különböző fogásokkal egy étlapra, kifejezetten azoknak, akik érdeklődnek a sörgasztronómia iránt.

Nemzetközi színtéren nem új keletű a megközelítés, miszerint a legtöbb ételnek remek kísérője lehet egy megfelelően választott sör a gasztronómiai kalandozásaink során. A világ vezető éttermei New York-ban, Londonban vagy éppen Koppenhágában önálló sör étel párosításokat ajánlanak, gyakorta képzett sörsommelier-ek segítségével. 

De mit igyunk hozzá?Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Diana Miller

Bárki megtapasztalhatja, hogy a rengeteg különböző sörfajta közül minden fogás mellé kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt, a megfelelő körültekintéssel választott sör jól harmonizál szinte bármilyen étellel. A Sör mi több Sörgasztronómiai Hete keretében kilenc budapesti étterem különböző menüje lesz elérhető, amely kifejezetten arra szolgál, hogy új, izgalmas íz-élményeket adjon a vendégeknek. Ezeken az éttermeken keresztül szeretnénk lehetőséget nyújtani a gasztronómiai párosításokra nyitottaknak, hogy új, különleges ízélményekkel találkozzanak." – mondta Salamon Zsófia a Sörszövetség titkára.

A sörgasztronómiai menü minden étterem saját profiljához igazodik, melyet a helyi séf állított össze, egy előétel, egy főétel és egy desszert kombinációjával. Így a Sörgasztronómiai Hét keretében 27 féle étel, 19 különböző sörrel társítva kerül az asztalra.

Sör, mert jól esikForrás: Zirig Árpád

Örömmel tapasztaltuk, hogy az éttermek milyen kreativitással és lelkesedéssel fogtak hozzá a menük összeállításához. Sokat kóstoltak és olyan párosokat alkottak, amelyek biztosan felkeltik majd az egyelőre nem sörös közönség figyelmét is." – nyilatkozta Vásárhelyi István, sörgasztronómus.

A Sörgasztronómiai Héten résztvevő éttermek:

• 400 - 1075 Budapest, Kazinczy u. 52.
• Ankert - 1075 Budapest, Kazinczy u. 52.
• Borssó Bisztró - 1053 Budapest, Királyi Pál u 4.
• Cactus Juice - 1061 Budapest, Jókai tér 5.
• Café Vian - 1051 Budapest, Hercegprímás u. 15.
• Meat Butique - 1012 Budapest, Lánchíd utca 7.
• Up & Down - 1052 Budapest. Molnár utca 6.
• Seasons - 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 7.
• Stex - 1085 Budapest, József krt. 55-57.