Nem kell már utálni a zsírokat

zsíros szilveszter receptek
Vágólapra másolva!
A nagy hatalmú amerikai egészségügyi hivatal, az FDA hosszú idő után új egészségügyi irányelvekkel jelentkezik hamarosan és egy blogbejegyzésük szerint megszűnik az évtizedek óta tartó zsírellenesség.
Vágólapra másolva!

Az FDA kedden jelentette be saját blogjában, hogy megkezdik az egészséges ételek meghatározásának felülvizsgálatát. "Ahogy a táplálkozással kapcsolatos tudásunk fejlődik, biztosítanunk kell, hogy az egészséges ételek meghatározása megfelel a legújabb információknak" - írta a hivatal táplálék és élelmiszer címkézési osztályának vezetője, Douglas Balentine blogposztjában.

Balentine szerint ahhoz, hogy 2016-ban valami egészségesnek számítson, már nem kell zsírszegénynek lennie és sokkal erősebben fókuszálnak ezentúl az egészséges-nem egészséges zsírok közti különbségekre, a hozzáadott cukorra és az olyan anyagokra, mint a D vitamin és a kálium.

Van jó zsír Forrás: Ács Bori

A zsírokkal kapcsolatos sokkal rugalmasabb megközelítés lehetővé teszi, hogy például az avokádó megkapja az egészséges plecsnit végre. De mielőtt a hivatal kihirdetné az új rendszert, előbb szerdától kezdve arra kérik a fogyasztókat, hogy mondják el, szerintük mi számít egészségesnek, hogy lássák, mit gondol a témáról a közvélemény.

Hivatalosan is egészséges Forrás: AFP/David Ebener

Az egyik gyártónak egyébként máris van véleménye az FDA új kezdeményezéséről. 2015-ben a hivatal levélben feddte meg a Kind nevű céget, mert az olajos magvakat tartalmazó szelete meghaladta az akkor épp egészségesnek tartott 3 grammnyi teljes és 1 grammnyi telített zsírtartalmat. A Kind nevetségesnek tartotta, hogy az olajos magvakból, zöldségekből és gyümölcsökből származó zsírtartalom ugyanolyan elbánásban részesüljön, mint mondjuk a hidrogénezett növényi olajok. Úgy tűnik, az FDA odafigyelt.