A nitrogén és szója: vége az éhezésnek?

2016.10.18. 10:50

A Washington State University biológusa, Mechtild Tegeder új módszert fedezett fel, amelynek segítségével minden eddiginél jobb hozamot értek el a szójababnál. Szakértői vélemények szerint az új módszer megoldhatja a világ élelmezési problémáit. 

Az egyetemi üvegházban a Metchild Tegeder által termesztett szójabab növények átlagos társaikhoz képest a szokásos nitrogén mennyiség kétszeresét kötötték meg az atmoszférából, nagyobbra nőttek és 36 százalékkal több termést produkáltak.  

Ilyen szép nagyra nőttekForrás: sbs.wsu.edu

Tegeder módszerének lényege a nitrogén áramlásának növelése a szója növény gyökerétől a termést létrehozó szervhez. A biológus és egy végzős egyetemi hallgató, Amanda Carter közösen fedezték fel a jobb nitrogén szállítási folyamat pozitív hatásait. 

Felfedezéseiket nemrég publikálták a Current Biology nevű szaklapban és a hozzáértők szerint áttörést jelenthet a termésnövelés tudományos támogatásában. A nitrogénes beavatkozás megoldást jelenthet a növekvő emberi populáció élelmezési problémáira is. 

Metchthild Tegeren díjat vesz átForrás: sbs.wsu.edu

"A kutatásunk legnagybb eredménye, hogy a természetes nitrogén áramlást felgyorsítva nagyobb termést érhetünk el szennyezés nélkül" - mondta Tegeder. A biológus és csapata a szójával szerzett tapasztalataikat terveik szerint más növényeknél is kipróbálják.