Baj van: kevesebb bor lesz a klímaváltozás miatt

Patyi Árpád: Öt pohár vörösbor
Vágólapra másolva!
A legnagyobb veszélyben a dél-amerikai borok vannak, de a francia borászoknak is van oka az aggodalomra. Világszinten 5 százalékos visszaesés várható.
Vágólapra másolva!

Különböző éghajlati váltások miatt a nemzetközi bor szövetség, The International Organisation of Vine and Wine (OIV) szerint a 2016-os bor termelés bizonyos országokban akár 40 százalékkal is visszaeshet.

Leginkább Chilében és Argentinában

aggódhatnak a borászok,

ott ugyanis az El Ninohoz hasonló időjárási problémák miatt rengeteg eső esett, ezért legfeljebb a szokásos termés 70-80 százalékára számíthatnak.

Komoly dolgok jönnek Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Bár Franciaország továbbra is megmarad az első három bortermelő ország között, 12 százalékkal kevesebb palackot adhatnak el. A Dél-Afrikából származó borok esetében közel 20 százalékos visszaesés várható.

Ezzel szemben az ausztrálok és az új-zélandiak kifejezetten jól járnak, ott nem hogy csökkenne, de még növekszik is a terméshozam 5 és 35 százalékkal.

Egy bor típusok különösen nagy veszélyben vannak a Columbia egyetemen működő Earth Institute jelentése szerint.

Minden egyes fokkal ugyanis, amivel nő a hőmérséklet, kitolódik a szüret időpontja 6-7 nappal.

"Ez a jelenség használhatatlanná teheti a pinot noir szőlőket Burgundia nagy részében" - állítja Yves Tourre kutató egy 2011-es klímakutatásában.

A hideg se jó, meg a sok meleg sem Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Wine Economich and Policy nevű magazin szintén arról írt már 2014-ben, hogy mivel a Golf áramlat lassulása miatt a Bordeaux térség és Spanyolország bizonyos részei hűvösebbé válnak, az ottani borok jellege is megváltozik. Ezzel szemben az olasz Chiantiban pont ellenkezőleg, a nagy meleg miatt hamarabb érik be a szőlő és ez okozhat problémákat.