Ettek már étteremben száraz, rágós, elszomorítóan elrontott libacombot? Ugye? Nem csoda, hogy sokan nem mernek nekiállni házilag, pedig most van szezonja – pár alapszabály és el sem lehet rontani!

Egy személyre egy combot számoljunk, nem baj, ha van zsírja, sőt – a libában nem csak a hús, hanem a bőr alól kiolvadó zsír is nagy kincs. 

Darabja egy embernek elégForrás: Zirig Árpád

Akkor járunk jól, ha előző este 4-6 órára hatszázalékos sóoldatba tesszük a combokat, majd letörölgetve a hűtőben pihentetjük egy éjszakát.

Artos, Portos, AramisForrás: Zirig Árpád

Ha impulzusvásárlásból ma vette meg és vacsorára már ezt enné, az sem katasztrófa: jól dörzsölje be sóval, és kevés, frissen tört fekete borsot tegyen fölé – remek a hús saját íze, felesleges elnyomni.

Csak só és bors, semmi másForrás: Zirig Árpád

Első fázis a zsír kisütése. Mi hallgattunk Wolf András tanácsára – a Salon étterem séfje letakarva, kilencven percig hevítené 120 fokon. Nem fog odakapni, folyadék nem igazán szükséges alá, ha van zsír a combokon."

90 perc utánForrás: Zirig Árpád

A következő lépcsőben én néhány fokhagymagerezdet dobtam alá; milyen jó lesz kiszedegetni, ha megsül, plusz a zsírnak is ad kis plusz aromát. Locsoljuk meg a combot, majd tegyük vissza lefedve további fél órára, de emeljük a hőfokot 180 fokra. Közben egyszer bátran locsoljuk meg újra!

Locsoljuk meg, kell nekiForrás: Zirig Árpád

Az utolsó fázis a fedő vagy alufólia nélküli sütés, 200 fokra emelve kapnak csak igazán színt és ropogós bőrt a combok. Fél óra és kész – aki igazán ropogósra szeretné, az utolsó öt percben bekapcsolhatja a légkeverést.

Nem kell mindig káposztaForrás: Zirig Árpád

A körítés mindig jó kérdés, most a szokásos káposzta helyett almát ajánlunk. Minap kaptam egy táskányi kemény húsú kunszentmártoni golden almát, remek kiskerti csemege. Meghámoztam, felszeltem, közben a wokban vajas karamellt készítettem. Amikor lágy aranyszínű, átforgatjuk benne a gyümölcsöt, hogy mindenhol érje, majd jöhet a fahéj.

Magas alkoholtartalmú fürdőbenForrás: Zirig Árpád

Friss, idei fehérborral is remek, de most belga karácsonyi ale került alá, nagyjából egy deci. Alkoholtartalma ennek is 10,5 százalék, csokoládés, banános aromái remekül passzolnak az almához.

A tejszíntől lesz igazán remekForrás: Zirig Árpád

Ne főzzük szét, maradjon a gyümölcsnek teste – mikor besűrűsödött, öntsünk rá tejszínt. Minél zsírosabb, annál jobb, most 30 százalékost használtunk. Bekeverjük, majd pár perc és vehetjük is le a tűzről.

Liba, liba, szeretünk ám!Forrás: Zirig Árpád

A maradék sört töltsük pohárba, tálaljunk és üljük le. Márton-nap van, ha máskor nem, ilyenkor megérdemeljük a puha, szaftos combhúst és az édeskés, őszies körítést.