100% disznó: hús, ahogy szeretjük

2016.11.17. 15:04

Amikor az ország közepén laktam egy aranyos kollégiumban, rendszeresen tartottunk házi versenyeket, ki hoz finomabb, ízletesebb disznótorost. A receptek sosem voltak egyformák – más jött a Kisalföldről, más Bácskából, más a keleti határszélről vagy éppen Csíkból.

Egyik sem volt rossz, de jól látszott, hogy a feldolgozás és az alapreceptek bizony tájegységenként változnak. A közös kolis konyha kopott asztalánál ettük körbe a történelmi Magyarországot – jó volt rácsodálkozni néhány új, sosem kóstolt ételre. 

100% disznóForrás: Zirig Árpád

Szabó Gábor kollégánk, az Origo fotósa büszkén nyomta kezembe a könyvet: Én fényképeztem” – mondta, és várta, hogy felnyissam. A tábla közepére fúrt két lyuk, a kétféle rózsaszín és a 100% disznó felirat egy pillanatra megállított: azt sem tudtam, mi lesz benne, de a borítóval már megfogtak.

Megéhezünk, nincs meseForrás: Szabó Gábor - Origo

A szerző, Pálinkás Norbert neve sokaknak ismerős lehet, a média- és gasztroszakember többször bemutatta már hozzáértését. Most is szakszerű és hiteles maradt – a leginkább erdélyi disznóvágási stílusban tálaló könyv nemcsak egy snassz receptgyűjtemény, hanem olvasmányos leírások, szakmai fogások korrektül összerakott sora, amit tényleg feldobnak Szabó Gábor fotói. 

100% disznóForrás: Szabó Gábor - Origo

219 oldal: nem húszperces lapoznivaló, nem az unalomig ismert ételek szokott sora, több, mifelénk teljesen ismeretlen fogás is belekerült. Tüdőgombócleves, búbos hús, hájas krémes; ilyen étvágycsináló receptekkel van teli a 100% disznó. Mint egy rendes magyar toron, ahol csak a visítást nem dolgozzák föl, úgy megy végig Pálinkás a sertés részein, mindre kínálva legalább egy receptet.

A szükséges eszközökForrás: Szabó Gábor - Origo

A 21. század gasztromegújulása? A disznót nem kell megújítani, mert sohasem avult el. Ugyanez érvényes a klasszikus receptekre is: mi tudna idejétmúlt lenni egy agyas káposztalevesen vagy májas húspástétomon?

Jön a disznóvágások idejeForrás: Szabó Gábor - Origo

A 100% disznó nem csak azoknak való könyv, akik már szemmel és kukoricával is hizlalják a kocát az ólban. Azoknak is remek, akik csak egy-egy bevált és minőségi húsos receptet keresnek – ebben nincs finomkodás, nincs mellébeszélés, csak ízek és ötletek.

  • Kiadó: Geopen
  • Ár: 6990 Ft

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK