Nyugodtan kaphat kölesgolyót a gyerek

2016.12.01. 09:16

Kölesgolyókat, köztük 13 bioterméket ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és meglepően kevés problémát találtak. 

A Nébih Szupermenta projektjének legfrissebb terméktesztjén 15 (köztük 13 bio) kölesgolyót vizsgált a hivatal, amiből 9 natúr, illetve enyhén sózott és 6 földimogyorós ízesítésű volt. 

Az élelmiszer-biztonsági vizsgálatokra ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek a Nébih dolgozói. Az eredmények biztatóak: a mikotoxinok mennyisége valamennyi terméknél kimutatási határ alatt volt, csakúgy mint a növényvédőszer-maradékok értékei. Pedig utóbbinál mintegy 380 különböző hatóanyagot mértek a Nébih laboratóriumában. Néhány úgynevezett harmadik országból származó köles alapanyag esetében radiológiai ellenőrzést is végeztek, de ezeknél sem találtak szennyezett tételt.

Ránézésre egyformákForrás: Nébih

A 15-ből 7 terméken szerepelt a „gluténmentes" felirat, mely állítást a laboratóriumi vizsgálatok is igazoltak. További 5 nem gluténmentesként jelölt termék sem tartalmazott glutént, két termékben volt mérhető, de ezeknél feltüntették, hogy a termék nyomokban glutént tartalmazhat. 

Több probléma is akadt a tápértéktáblázatban feltüntetett adatokkal: négy terméknél a zsírtartalom, míg további 2-2 terméknél a rost, a fehérje, illetve a sótartalom mért értéke eltért a csomagoláson jelölttől. Ezeknél a kölesgolyóknál a gyártóknak felül kell vizsgálniuk, és javítaniuk kell a tápértékjelölést. 

Szintén több jelölési szabálytalanság is akadt, mint például a tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások nem megfelelő megjelenítése a terméken, vagy a „védőgázas csomagolásban" felirat hiánya. A jelölési hibák miatt 15 termékből 13 esetében indult hatósági eljárás. Az érintett élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesülnek, valamint a hibák kijavítására vonatkozó intézkedési tervet kell benyújtaniuk. 

A kedveltségi vizsgálaton laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek színét, küllemét, illatát, ízét és állományát. A natúr és enyhén sózott kölesgolyók versenyében első lett a Vital Plus Bio Balls, második helyen végzett a Biopont terméke, míg harmadikként a Pa-Comp Kft. által forgalmazott kölesgolyó zárt. 

A földimogyorós ízesítésű kölesgolyók között elsőként a Biorganik végzett,  második lett a Vital Plus Bio Balls, a harmadik helyezést pedig a Biopont érte el ebben a kategóriában. 

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán, ha a táblázat is érdekli, ide kattintson. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK