Karácsonyra szakácskönyvet? Van pár tippünk

könyvek szakácskönyv
Vágólapra másolva!
Karácsony előtt feltámad a néha lapos kúszásban kínlódó hazai könyvpiac. Ennek vannak előnyei is – idén is remek szakács- és gasztrokönyveket hozott nekünk a téli szezon.
Vágólapra másolva!

Nem véletlen, hogy minden kiadó mostanra időzíti a megjelenéseket. Ezek

remek ajándékok, egyre többen főznek, vagy éppen kötelezik el magukat egynémely életstílus-diéta mellett.

Az elmúlt hetekben már bemutattunk néhány remek kiadványt, most folytatjuk azokkal, amelyekről úgy gondoljuk, hogy örömet okozhatnak majd a fa alatt.

Forrás: Zirig Árpád

Vinkó József: Konyhamalac

Nem recepteket sorol a Magyar Konyhából vagy éppen a rádióból ismert szerző, hanem remek történeteket és tényeket, amelyek közelebb visznek minket egy-egy általános tévedés megcáfolásához vagy kedvenc ételünk eredetéhez.

Forrás: Zirig Árpád

Tudta, hogy lehet függőségbe esni a hurkától? Nem? Akkor azt sem, hogyan gyógyítaná azt az orvos. Vinkó úgy ír ezekről, hogy

fölnevetünk, naná, hogy föl,

de aztán kicsit bele is hasít valami a szívünkbe, mint Dékány Mihály bonbonkirályéba a valóság csokoládés karma.

  • Kiadó: Heti Válasz Kiadó
  • Ár: 3790 Ft

Bede Anna: Vega Budapest

Forrás: Zirig Árpád

Aranyos ötlet egy vega kultúrát bemutató könyvet összekötni a várossal, annak ikonikus figuráival és néhány jó recepttel. Akár rossz és unalmas is lehetne, erőltetett vagy kínos, de Bede Anna nem esett ebbe a hiába. Isten látja álmaimat, benne a sűrű, tömött sorokban kolbászoló húsárut, de engem ez nem vegaként is roppantul szórakoztat.

Forrás: Zirig Árpád

Többek között Harcsa Veronika, Rieger Johanna, Bereznay Tamás vagy éppen Péterfy Bori mesélnek saját élményeikről. Hogy ne legyen túl belterjes, ajánlóként

megismerjük a főváros legjobb vega konyháit és pár remek receptet

– a wokos pak choi-t sült rizzsel vagy a chilis mozzarellasalátát most azonnal kérném ide a tányérra.

  • Kiadó: Boook Pubishing
  • Ár: 5490 Ft

Kate Turner, Annie Nichols: Energiafalatok

Forrás: Zirig Árpád

Az emberek valamiért vonzódnak az apró golyócskák elfogyasztásához. Gondoljunk csak a Mozartkugelre, a kókuszgolyóra vagy a fasírtra – természetesen az egészségtudatos közösségben is megvan a megfelelője ezeknek.

Jóformán zsebkönyv, de mégis hasznos,

hiszen az alapanyagok mellett prímán leírja az ízek és a hatások kombinációját is.

Forrás: Zirig Árpád

Ezek az energiafalatok sokak számára érthetetlenek, de láttam már sörivó férfiközegben észrevétlenül kiürülni komplett tálakat – ízletesek, etetik magukat, és ha nem hangsúlyozzuk hasznos mivoltukat,

a legzordabb junkfood-specialista is észrevétlenül bepuszil féltányérnyit.

Ha önök is nagy nassolók odahaza, de valami egészségesebb alternatívát keresnek, ennek a könyvnek a karácsonyfa alatt van a helye.

  • Kiadó: Libri
  • Ár: 2999 Ft

Márk Szonja: Édesem süteményei

Forrás: Zirig Árpád

Az újságíró, aki mert szakítani a robottal, elindult álmai után és cukrász lett – már csak ezért a bátorságért is csodálhatjuk Márk Szonját, de ismerve termékeit, édességeit és szakmai hozzáállást, bőven tudunk még indokokat sorolni, miért érdemes a polcon helyet szorítani ennek a könyvnek.

Forrás: Zirig Árpád

A mostanában divatos túlszínezett, harsány szakácskönyvekhez képest meglepőek a sötét tónusú képek, a visszafogott elegancia. Van benne valami ünnepélyesség, egy kis plusz, amitől vizuálisan is működni kezd. A szakmai rész meg naná, hogy rendben van: pontosan megfogalmazott receptek, jól listázott összetevők és pár remek szakmai tanács. Az év egyik legjobb édességes munkája.

  • Kiadó: Book publishing
  • Ár: 5490 Ft