Karácsonyi telitalálat: öt könyv, öt műfaj

Vágólapra másolva!
Kisgyerekes szülőknek, apáknak, az utazás szerelmeseinek, főzős családoknak és a hüvelyesek rajongóinak is mutatunk jóféle szakácskönyveket.
Vágólapra másolva!

Karácsonykor Dunát lehet rekeszteni a szakácskönyvekkel, tudják a kiadók, hogy ez az egyik legjobb, legmutatósabb ajándék. De pont a hatalmas választék miatt nem könnyű a döntés, melyiket válasszuk. Ezért is, meg persze a szakmai érdeklődés miatt is igyekeztünk minél több idei szakácskönyvet testközelből bevizsgálni és megírni.

Három a nagylány Forrás: Origo

Sorozatunkban ajánlottunk már a vegetáriánustól a disznórajongó receptgyűjteményig mindent, de még mindig nincs vége. Most öt további, egymástól eltérő stílusú könyvet mutatunk be, úgyhogy szépen gazdagítják a kínálatot.

A laza – Havas Dóra: Így etesd a családodat

Már a külsejéből is látszik, hogy ez aztán

nem presztízsből és nem a polcra készült,

hanem mindennapos használatra. Praktikusan puha fedelű, kis méretű, cukin színes, hangulatos képekkel. Gyakorlatilag olyan, mintha egy barátnőnk írta volna, Dóra stílusa leginkább a bizalmas baráti beszélgetésekre hasonlít. Nem akarja megmondani, mit csináljunk, csak elmeséli, neki mi vált be, hogyan eteti a fiait. Pont, ahogy a Lila Füge nevű blogjában is teszi.

Mindennapos használatra Forrás: Origo

A hét szekcióból álló könyv

jól áttekinthető, logikus felépítésű, értelmes darab.

A reggelik, gyors vacsorák, uzsonnák, hétvégi ebédek és desszertek közül csak a legkisebbek kedvencei rész lóg ki egy kicsit, de az viszont egyenes folytatása Dóra korábbi, nagy sikerű hozzátáplálós könyvének, úgyhogy mindennek megvan a maga helye.

Ezt is akarjuk! Forrás: Origo

A receptek egyike sem túl bonyolult, népszerű, egyszerű, de jó minőségű alapanyagokkal dolgozik, olyan áldásos fogásokat bevezetve például, mint az egylábasos olasz tészták – mert hiszen ki akar mosogatni? De azt is szerettük, hogy igyekezett minél több halas fogást bemutatni, és

a zöldségek használata is dicséretre méltó.

És a desszertes részleg alapreceptjeit is akár minden héten többször szívesen megsütnénk.

Már megyünk is orzót venni Forrás: Origo

Bár elsősorban családi étkezésekhez ad tippeket, érdeklődőbb kamaszok, frissen önálló életet kezdő fiatal felnőttek első szakácskönyvének is kiváló választás lehet.

  • Kiadó: Lila Füge Produkció
  • Ár: 4990 Ft

A komoly – Fűszeres Eszter: Családi receptek

Még mindig család, de azért már kicsit más, nehezebb, több felkészülést, munkát igénylő receptek gyűjtése Bodrogi Eszter új könyve. A kemény fedeles, csinos kötet szerkezetét mi kevésbé látjuk át, de ez nem is az a gyűjtemény, amit mindennap használunk. Le kell hozzá ülni, átolvasni, felfedezni a fogásokat.

Pont azt a lelassulást, odafigyelést képviseli, ami mindig is a Fűszer és Lélek blog egyik legfontosabb jellemzője volt

– ami miatt annyira szeretjük.

Hagyományos és modern ízek Forrás: Origo

Igazán érdekessé az Eszter nagymamájának, anyukájának és saját receptjeinek egyvelege teszi, izgalmas, ahogy

a hagyományos fogások találkoznak a modern alapanyagokkal.

Külön örülünk, hogy végre valaki nemcsak csirkét, hanem tyúkot is használ – pont, ahogy a mi nagymamánk is csinálta, és amitől fenntarthatóbbá is válhat a húsfogyasztás.

Nem jutna eszünkbe, de jó ötlet Forrás: Origo

Aki elsősorban a zsidó ízek miatt olvassa Eszter blogját, annak most sem kell csalódnia,

van bagel, maceszgombóc és titkos humuszrecept is a könyvben.

De kivijégkrém, házi müzli és sütőben sült bolognai ragu is. Ez utóbbit például biztosan ki fogjuk próbálni, mert nagy barátai vagyunk mindennek, amit csak beteszünk a sütőbe, aztán készen kiveszünk.

Ilyet mindenki tud Forrás: Origo

Leginkább a főzés iránt komolyabban érdeklődő, a konyhában több időt töltő szakácsoknak ajánljuk, akik élvezik a régi és új ízeket is.

  • Kiadó: Kossuth
  • Ár: 4990 Ft

Az elegáns (és hasznos) – Bezselics Ildikó: Magok a konyhában

Erre a könyvre a megjelenése pillanata óta nagyon kíváncsiak voltunk, és bár egészen mást adott, mint amire számítottunk, komoly hiányt pótol. A címe alapján mi olajos magvakat felhasználó receptekre számítottunk, ehhez képest a hüvelyesekről szól, de ez így még jobb is.

A borsó, bab, lencse és társai ugyanis többek között az Alzheimer megelőzésében segítenek,

ezért kötelező a fogyasztásuk, viszont nem foglalkozunk velük eleget.

Minimalista külső Forrás: Origo

A hüvelyeseket a magyar konyha például sajnos soha nem vette igazán komolyan, és nem épültek be megfelelően az étkezésünkbe. Tény, hogy jellegükből adódóan több előkészületet kívánnak, pont ezért

csodás, hogy Bezselics Ildikó a kötet elején méretes főzési, beszerzési útmutatót is készített,

komoly tudásbázist létrehozva ezzel. Külön hálásak vagyunk a befőzési ötletekért, ezt is biztosan ki fogjuk próbálni. Alig várjuk, hogy saját babkonzervvel ehessük a tükörtojást reggelire. De a fehér csokoládés fehérbabos felfújt is legalább olyan izgalmasan hangzik – mert bizony még desszert is került a gyűjteménybe!

Izgalmas receptek Forrás: Origo

A kötet szerkezete nagyon logikus, könnyen áttekinthető,

a receptek meglepően változatosak. Azt mondjuk, nem értjük, miért kellett ilyen elegánsra csinálni, de baj nem lesz belőle. A képek nekünk egy kicsit egyhangúak, de sose legyen nagyobb problémánk, amikor egy szakácskönyv ennyire hasznos és egyedi, úgyis a szöveg a lényeg.

Tudásbázis Forrás: Origo

Gyakorlatilag mindenkinek fontos lenne, hogy elmerüljön kicsit a hüvelyesek világában, megértse a jelentőségüket, és többet tudjon a használatukról – úgyhogy nem tudnánk konkrét célcsoportot mondani. Kezdőknek és haladóknak is jó ajándék lehet.

  • Kiadó: Boook
  • Ár: 5490 Ft

Az utazós – Yotam Ottonlenghi, Sami Tamimi: Jeruzsálem

Nagy és vastag, nehéz és izgalmas, pont, mint maga Jeruzsálem,

a város, ahol az arab, a zsidó, az örmény és keresztény kultúra találkozik.

Hatott rá Európa, de Ázsia adja az alapját. Titokzatos és szerethető – nehéz ezt egy szakácskönyvben visszaadni, de úgy érzem, most sikerült.

A fotelben is utazhatunk, a konyhában érünk célba Forrás: Origo

Yotam és Sami mindketten Jeruzsálemben születtek, egyidősek, de Londonban találkoztak csak. Egyik zsidó, a másik arab, de a konyha és az ízek szeretete közös bennük. Száz, otthon is elkészíthető receptet kínálnak, igaz, egynémely hozzávaló nem lesz meg a sarki kisboltban.

Szép képek, szerethető szöveggel Forrás: Origo

Aki beleszeret a gyűjteménybe, biztos, hogy egyúttal a kevéssé ismert beszerzési forrásokat,

a keleti élelmiszerek korántsem elérhetetlen lelőhelyeit is megismeri majd

– én azt mondom, mind megéri a caplatást.

A könyv gazdag fotóanyag segítségével visz végig a kultúrák ízein, a koncepció érthető és áttekinthető. Ételcsoportok alapján utazzuk be Jeruzsálemet, a levesek ugyanúgy benne vannak, mint a savanyúságok, a hüvelyesek vagy a halak.

  • Kiadó: Gabo Könyvkiadó
  • Ár: 5990

A pasis – Lincoln Jefferson, Robin Donovan: Füst és láng

Az alcíme Grillezés és szenvedély, ami takarja a valóságot: mikor már azt hinnénk, hogy nincs tovább, ezt már nem lehet variálni, lazán beszúrnak pár olyan tippet, amellyel feldobhatjuk a kerti sütögetést.

Füstillat lesz nyáron a kertben! Forrás: Origo

A grillezést valahogy kisajátították a férfiak.

Állnak a tűz körül, hajolgatnak a parázs fölött, láthatóan élvezik.

Tavasszal már alig várják, hogy a faszenes zsákot meg a gyújtóst kivihessék – a jól megpácolt, technikásan átsütött alapanyagokra valóban rá lehet szokni.

Hová tettem a faszenet? Forrás: Origo

A mókáson hullámos szélűre stancolt könyv ideális ajándék azoknak, akik már művelik, gyakorolják a grillezést, vagy éppen csak álmodoznak róla: alapos receptek, érthető, egyszerű leírások segítenek majd abban, hogy a végeredmény atomprofi legyen.

  • Kiadó: Gabo Könyvkiadó
  • Ár: 3500