Vágólapra másolva!
Mentolos rágó maradt a számban? Úgy ettem After Eightet, hogy nem emlékszem rá? Hoppá, ez megint a szentandrásiak karácsonyi söre – akkor nem velem van a baj.
Vágólapra másolva!

Az Esthajnal minden évben fricska a sörpiacnak. Mivel limitált, szezonális sör, nyugodtan mernek valami újat, szokatlant, néha indulatokat keltőt főzni. Csak a márkanév állandó, a palack tartalma folyamatosan változik: ha jön a tél, találgathatunk, mivel lepik majd meg a vásárlókat.

Fennakadt a szeme Forrás: Zirig Árpád

Oké, voltak melléfogások is. A 2014-es verziót úgy jellemeztük, hogy fenyős íze egy véletlenül kortyolt fürdővízre emlékeztetett, amibe

Nem szerettük, az első kortyok után letettük a poharat.

Ez már a negyedik Forrás: Zirig Árpád

Tavaly sokkal barátságosabb, kevésbé meglepő ízű italt tettek elénk: a füstölt búza barnabak remekül sikerült, erősen pörkölt illatáról annyit jegyeztünk fel:

amelyet lecsengésében halvány rózsaborsos másodperc követ."

A habja kevés, a színe sötét Forrás: Zirig Árpád

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde nem klasszikus hipszter vircsaft, még jóval a kézműves forradalom előtt, 1993-ban kezdtek. Végigjárták a szamárlétrát, a kísérletezés és a kényszeres kanyargás útjait –

volt olyan időszak, amikor Wartburg ablaktörlőmotor és IFA főfékhenger is dolgozott

a főzdében.

7% alkohollal Forrás: Zirig Árpád

A tradíció és a minden éves játék miatt idén is vártuk, milyen lesz a 2016-os, vagyis a negyedik Esthajnal? A mentás-csokis stoutból elsőre a borsmenta érvényesül. A maláta adta test kellemes, krémes ízt ad, igaz,

a csokoládé megjelenhetne picivel erősebben is, mert leginkább csak utóízként jön elő.

Alkoholtartalma 7 százalék, így hozza az ünnepi sörök szintjét – igaz, nem is az a fajta ital, amiből becsókolunk kettőt.

A farkas is szerette, megivott kettőt, meg is vadult Forrás: Zirig Árpád

Érzékeny a hőmérsékletre, ne hűtőből vegyük elő, bár ez minden stoutra igaz. Optimálisan 11-12 fokot javasolnánk, akkor jönnek csak elő igazán elő az aromák. Persze, azt hozzá kell tenni, hogy megosztó lesz:

köztünk is volt olyan, akinek a menta miatt az Esthajnal idén sem adta ki.

Az átlagos origós kóstoló persze nem volt ilyen merev – szerkesztőségi véleményünk szerint ez egy rendkívül karakteres, de igenis szerethető sör.